BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Waterellende in West-Vlaanderen raakt stukje bij beetje opgelost, maar nog niet voor iedereen

Westhoek – Deerlijk: Zowel de bewoners als de hulpdiensten in de Westhoek halen opgelucht adem na een relatief rustige nacht achter de rug te hebben wat betreft wateroverlast. De brandweer telde afgelopen nacht slechts drie noodoproepen in de Westhoek, waaronder één loos alarm bleek te zijn. Ook in Deerlijk staan heel wat braakliggende stukken grond onder water.

Een van de noodoproepen bleek een onfortuinlijke automobilist te zijn die in de problemen was geraakt in Stavele. Met behulp van een bootje diende de automobilist uit zijn wagen te worden bevrijd. “De afgelopen dagen werd er alles aan gedaan om de nodige omleidingen te voorzien”, benadrukt woordvoerder Kristof Louagie van Brandweer Westhoek, “Het is dan ook de bedoeling om deze omleidingen te volgen en in geen enkel geval door het water te rijden van ondergelopen straten. Afgelopen nacht dienden onze ploegen een drietal keer uit te rukken voor interventies met betrekking tot wateroverlast. Twee daarvan werden aangevraagd door politiepatrouilles om woningen te controleren die door het water geïsoleerd raakten in de omgeving van de Blankaartvijver in Diksmuide. Bij één van deze interventies bleek echter sprake te zijn van loos alarm. Ondertussen dalen de waterstanden in Roesbrugge en Stavele langzaam, maar blijven nog steeds boven de waakdrempel.”, aldus de brandweer.

Stijgend grondwater

Om Elzendamme (Vleteren) te beschermen tegen het oprukkende water van de nabijgelegen IJzer, zijn er dan weer nieuwe dammen opgeworpen. Het is trouwens niet enkel de uit zijn oevers getreden Ijzer die van buitenaf de woningen bedreigd. Ook binnen in de woning schuilt er gevaar, meer bepaald door het stijgende grondwater, een probleem die niet met zandzakjes kan worden tegengehouden trouwens.

Foto’s Westhoek FLV

Ramptoeristen niet welkom

In de overige delen van de provincie West-Vlaanderen is er echter geen sprake meer van nieuwe problemen en is de situatie stilaan onder controle. Echter, in de getroffen regio is de politie extra aanwezig om de kritieke punten te monitoren. Ook de brandweer staat verder paraat en op basis van de binnenkomende meldingen wordt er door de commandopost bekeken waar extra maatregelen nodig zijn. Op zaterdag heeft de gouverneur van West-Vlaanderen opnieuw opgeroepen om geenszins af te zakken naar het getroffen gebied als dat niet noodzakelijk is. Ook in Deerlijk liepen enkele weilanden onder water.

Foto’s Deerlijk PVHD

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
12 november 2023
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws
Nieuwe Stadswandelroute in Torhout

Nieuwe Stadswandelroute in Torhout

TORHOUT – Westtoer, provincie West-Vlaanderen en de stad Torhout introduceren de nieuwe Stadswandelroute Torhout. De route van 3,6 km is bewegwijzerd met 80 metalen klinknagels