BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Wateroverlast Westhoek – Leiestreek

BRU Foto FVL

WESTHOEK/LEIESTREEK – Uit voorspellingen van het Hydrologisch Informatiecentrum (HIC) blijkt dat de alarmdrempels overschreden worden op de Leie afwaarts het sluizencomplex Sint-Baafs-Vijve richting Deinze en de Toeristische Leie. De waterstand kan vandaag mogelijk leiden tot kritieke overstromingen. Woningen nabij de rivier kunnen eventueel overstromen.

De hoge waterstanden zullen net als in het IJzerbekken het gevolg zijn van de neerslag in Noord-Frankrijk.

In afwachting van de mogelijke verhoogde aanvoer, zorgt de Vlaamse Waterweg nv momenteel voor een maximale afwatering via het Kanaal Gent-Terneuzen, de Boven-Zeeschelde en het Kanaal Gent-Oostende. Op het Schipdonkkanaal, het afleidingskanaal van de Leie vinden tot februari werkzaamheden plaats om de oevers te verstevigen. Op de Boven-Schelde en de Dender wordt ook extra aanvoer verwacht. Daar worden geen overschrijdingen van alarmdrempels verwacht. De Vlaamse Waterweg nv volgt ook daar de situatie permanent op.

IJzerbekken

Er werd volop gewerkt om het dreigende water in de omgeving van Roesbrugge, Stavele en Lo-Reninge tegen te houden. In Roesbrugge werd de keringsmuur een 60-tal cm verhoogd door platen aan vast te maken. Indien nodig worden de pompen opgestart om overtollige water weg te pompen.

BRU Foto FVL

Aan het sluizencomplex de Ganzepoort in Nieuwpoort is de Civiele Bescherming massaal aanwezig om pompen op te stellen. Bedoeling is dat met deze extra pompcapaciteit zo veel mogelijk geloosd kan worden, los van laag- en hoogtij.

Extra politie

West-Vlaams gouverneur Decaluwé zet ook extra politiemensen in om afgesloten wegen te controleren omdat er toch bestuurders zijn die de signalisatie negeren en door de ondergelopen straten rijden. Dat zorgt er soms voor dat wagens zich vastrijden en de hulpdiensten dan moeten ter plaatse komen om de bestuurders uit hun hachelijke positie te bevrijden, terwijl ze nu reeds de handen vol hebben.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
10 november 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws