BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

C.V.O. MIRAS voert verplichte NT2-testen in met beperkte middelen

WAREGEM/KORTRIJK/IEPER – Het centrum voor volwassenenonderwijs MIRAS organiseert op dinsdag 19 december en op donderdag 21 december 2023, voor de eerste keer de verplichte gestandaardiseerde Nederlands als Tweede Taal (NT2)-testen. Deze testen worden opgelegd door de overheid en worden extra toegevoegd aan de huidige evaluaties.

Een belangrijk aandachtspunt in deze nieuwe ontwikkeling is het tekort aan middelen vanuit de overheid voor de organisatie van deze testen.

Uitdagingen met middelen en oplossingen

Cursisten moeten ingeschreven geraken, de testen moeten onder toezicht op de pc afgelegd worden en ook moet een deel van de toets manueel worden verbeterd. Hiervoor rekent MIRAS op de inzet van vele medewerkers binnen het CVO centrum. Die medewerkers nemen dit als extra taak op.

De toezichten tijdens de testen worden deze week o.a. door het beleidsteam en het middenkader opgevangen. Die toewijding onderstreept de inzet voor kwaliteitsonderwijs, zelfs in het licht van financiële en logistieke beperkingen.

Digitale uitvoering en ondersteuning

De testen worden online afgenomen via het platform AssessmentQ van Televic Education. Hoewel dit voor sommige cursisten, vooral zij die minder digitaal vaardig zijn, een uitdaging kan vormen, staat cvo MIRAS klaar om de nodige ondersteuning en begeleiding te bieden.

Ook het voorzien van voldoende pc’s was geen sinecure. CVO centra krijgen geen flexibiliteit bij het organiseren van de testmomenten. Zo moeten bij MIRAS deze week 122 cursisten op 4 momenten – bepaald door de overheid – op 3 locaties de testen afleggen. De centra voor volwassenenonderwijs moeten zelf voldoende pc’s voorzien en hiervoor de nodige investeringen doen.

Uniforme beoordeling voor het behalen van een certificaat

Deze verandering is een cruciale stap in het proberen garanderen van de gelijkwaardigheid en kwaliteit van NT2-certificaten.

Vanaf het schooljaar 2023-2024 is slagen voor de NT2-test op taalniveau A2 en A1 (alfa) een voorwaarde om een certificaat van NT2-opleidingen richtgraad 1 te behalen.

CVO MIRAS blijft zich inzetten om alle anderstaligen de beste kansen te bieden in onze samenleving, ondanks de uitdagingen die ze onderweg tegenkomen.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
18 december 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Evenementen, Nieuws