BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Camera’s weren vrachtwagens uit Gullegem

WEVELGEM – In Gullegem komen er permanente ANPR-camera’s op vier plaatsen. Dat zijn camera’s met nummerplaatherkenning. Een investering waarmee Wevelgem zwaar vrachtverkeer wil weren uit de kern van Gullegem en er zo de leefbaarheid en de verkeersveiligheid verhogen.

‘Met de plaatsing van de ANPR-camera’s willen we in eerste instantie vrachtwagensluizen creëren’, verduidelijkt Lobke Maes, schepen van Mobiliteit. ‘Deze meten de tijd die een vrachtwagen aflegt over een bepaald traject waar een tonnagebeperking geldt. Op die manier kan nagegaan worden of een vrachtwagen daar voor lokale doeleinden moet zijn of gewoon passeert. In dat laatste geval spreken we van sluipverkeer en zal de chauffeur beboet worden. We merken namelijk op dat nog altijd heel wat chauffeurs de tonnagebeperking negeren en sluiproutes gebruiken.’

Locaties

Vrachtwagens in de dorpskernen en schoolomgeving zorgen voor verkeers- en geluidshinder, ergernis, fijn stof en vooral levensgevaarlijke situaties. En die wil Wevelgem uiteraard koste wat kost vermijden. De ANPR-camera’s worden in de Driemasten, de Heulestraat, de Oude Ieperstraat en de Koningin Fabiolastraat geplaatst. Op die manier kan doorgaand vrachtverkeer permanent gecontroleerd worden.

Voortraject en testfases

Die locaties werden niet lukraak gekozen. De plaatsing van de ANPR-camera’s komt er na een lang voortraject. In 2019 werd het sluipverkeer van vrachtwagens al een eerste keer in kaart gebracht, door het plaatsen van sluizen. Vooral de link tussen de Driemasten en de op- en afrit van de R8, via onder meer de Schutterhofslaan en Ter Walle, werd zwaar op de proef gesteld. Ook via de Hondschotestraat reed veel vrachtverkeer richting de op- en afrittencomplexen van de R8 en de A19. Om de sluizen te omzeilen, gebruikten steeds meer chauffeurs de Pijplap. Daarom werden de sluizen in 2022 opnieuw geplaatst, op de meest problematische locaties. De Koningin Fabiolastraat werd niet langer opgenomen in de lijst omdat de Rijksweg vanuit die richting voor chauffeurs korter en sneller is. De Oude Ieperstraat kwam erbij, om te vermijden dat sluipverkeer zich zou gaan verplaatsen.

Goede resultaten

De resultaten van deze ingreep waren meer dan bemoedigend. De data bevestigden dat de Pijplap inderdaad vaak gebruikt werd als alternatieve route, maar het sluipverkeer halveerde gemiddeld, met als grootste winst de link Driemasten-Oude Ieperstraat. Dat geeft aan dat de herinrichting aan het kruispunt Driemasten-Oostlaan, alsook een betere signalisatie, hun vruchten afwerpen.

Trend doorzetten

‘Die neerwaartse trend willen we vasthouden’, gaat Lobke Maes verder. ‘Daarom werd gekozen om permanent ANPR-camera’s te plaatsen. Het is een investering waarmee we als gemeente zorgen voor optimale leefbaarheid van de kern van Gullegem. Die maatregel past in het verlengde van de gerealiseerde fietszone en de uitbreiding van de zone 30. We verwachten dat de nieuwe trompetaansluiting aan de R8 en A19 ook een positieve impact zal hebben. Vrachtverkeer zal aangemoedigd worden om via de Rijksweg naar de industriezone Gullegem-Moorsele te rijden, en verder ontmoedigd worden om door het centrum van Gullegem te rijden.’

Criminaliteit

De ANPR camera’s bieden nog meer voordelen. Zo zullen bestuurders met een niet-gekeurde wagen of personen die rondrijden zonder verzekering, opgespoord kunnen worden. Dit cameraschild helpt ook tegen rondtrekkende dievenbendes die de R8 en de A19 vaak als vluchtroute gebruiken. De beelden worden gecontroleerd door de politie, die op deze manier meerdere vliegen in één klap kan vangen.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
16 december 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws, Samenleving