BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Filmfestival Oostende blikt vooruit met Vlaamse titels van wereldklasse

OOSTENDE – Filmfestival Oostende (FFO), dat plaatsvindt van 26 januari tot 3 februari 2024, maakt zich op voor een volgende topeditie. Het festival, dat zijn focus legt op het beste wat de Belgische en Europese film- en televisiewereld te bieden heeft, onthult zijn eerste titels.

Naast de wereldpremière van ‘Holy Rosita’ van Wannes Destoop en ‘The Couple Next Door’, de internationale reeks van Vlaamse regisseur Dries Vos, staat ook Koen Mortiers vierde langspeler ‘Skunk’ op het programma. De documentaires ‘Here I Go’, ‘8 Islands’, ‘Rock’n’Roll Godverdomme’ en ‘Thank God for the Gift’ brengen boeiende portretten van bekende en minder bekende Vlamingen, maar ook Belgische samenwerkingen die hoge ogen gooiden op grote filmfestivals en Vlaamse kortfilms vervoegen het lijstje.

Artistiek Directeur Peter Craeymeersch: ” Na het overweldigend succes van onze laatste festivaleditie, gooien we opnieuw alle remmen los voor de zestiende editie van FFO en geen betere manier dan met een sterk programma doordrenkt van het talent van eigen bodem. We zijn trots dat we naast ‘Holy Rosita’ en ‘The Couple Next Door’ ook Koen Mortiers ‘Skunk’ aan ons programma kunnen toevoegen. Drie uiteenlopende projecten die de verscheidenheid en kwaliteit binnen ons audiovisueel landschap uitdragen. Hetzelfde kan worden gezegd over de coproducties die we tijdens ons festival mogen voorstellen en die de internationale erkenning en waardering voor ons artistieke vakmanschap aantonen.

Dag van de jeugdzorg

In het kielzog van ‘Skunk’ organiseert het FFO op zondag 28 januari 2024 een Dag van de jeugdzorg in de Grote Post. Aansluitend op de vertoning van ‘Skunk’, vindt een panelgesprek plaats met onder meer regisseur Koen Mortier, auteur Geert Taghon, pedagoog en administrateur-generaal van het agentschap Opgroeien Bruno Vanobbergen, oprichtster TEJO en gedragstherapeute Ingrid De Jonge, coördinator RADAR Care Oost-Vlaanderen Evelien Dobbelaere en kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens, gemodereerd door De Standaard journalist Marjan Justaert.

Tijdens het gesprek worden problemen en uitdagingen binnen de jeugdzorg aangekaart. De dag wordt afgesloten met een akoestisch concert van Amenra, de Vlaamse metalband die de soundtrack van de film verzorgde.

Van het studentenhuis naar de rechtszaal

Ook het tweede seizoen van de interactieve Play4 serie ‘Assisen’, de nieuwe Streamz Original ‘Styx’ en de VTMGO jongerenreeksen ‘Trizombie’ en ‘Only Friends’ gaan in première tijdens Filmfestival Oostende.

Portretten van en door inspirerende Vlamingen

De documentaires ‘Thank God for the Gift’, ‘Rock ’n’ Roll Godverdomme’, ‘8 Islands’ en ‘Here I Go’ schetsen stuk voor stuk een boeiend portret van bekende en minder bekende Vlamingen.

FFO opent zijn deuren voor de Oostendse wijken

De Oostendse Hazegraswijk is berucht voor zijn maritieme verleden en bordelenbuurt. Regisseur Nicolas Daenens en de participatieve kunstpraktijk kleinVerhaal, maakten met ‘Hazegras’ een film over deze wijk.

Ze stoomden hiervoor een cast van 25 wijkbewoners en 100 Oostendse figuranten klaar. De film is een fictieve mozaïekvertelling gebaseerd op de talrijke verhalen die de bewoners aan de regisseur toe vertrouwden.

Het verhaal volgt een aantal buurtbewoners die worstelen met hun kleine en grote problemen. De eenzaamheid bekruipt hen af en toe. Toch blijken ze meer met elkaar verbonden dan je op het eerste gezicht zou denken. ‘Hazegras’ brengt een authentiek portret van een wijk en zijn hartveroverende inwoners.

Samen met Stad Oostende nodigt FFO 1.000 Oostendenaren uit om deze vertoning gratis bij te wonen. De vertoning wordt feestelijk afgesloten met een drankje. Inschrijven op voorhand is verplicht.

Filmfestival Oostende (FFO) van 26 januari tot 3 februari 2024. Alle informatie vind je hier

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
7 december 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Evenementen, Nieuws