BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Kuurne is eerste gemeentehuis in Vlaanderen met Bancontact

KUURNE – Op woensdag 6 december opende het gemeentebestuur van Kuurne samen met Batopin de geldautomaten in de inkom en aan de gevel van het gemeentehuis. Kuurne is hiermee het eerste gemeentehuis met een Bancontact. Elke inwoner kan er geld afhalen en zijn pincode wijzigen. De buitenautomaat is 24/24 en 7/7 beschikbaar. Op die manier wil de gemeente Kuurne tegemoetkomen aan de wensen van zijn oudere inwoners. De komende tijd worden de laatste technische zaken nog afgewerkt door Batopin.

De keuze voor het gemeentehuis is het resultaat van een zorgvuldig selectieproces om de meest bereikbare en aangewezen locatie te vinden. Dit zijn plaatsen die voor iedereen vlot bereikbaar zijn en waar consumenten cash geld nodig hebben. Batopin was vragende partij om een bankautomaat te installeren in Kuurne en het gemeentebestuur bood haar centraal gelegen gemeentehuis aan als mogelijke locatie. Een win-win situatie!

Eerste gemeentehuis in Vlaanderen

“We zijn het eerste gemeentehuis in Vlaanderen waar er een cashpoint is,” aldus burgemeester Francis Benoit. “Hierbij verankeren we het punt in de dienstverlening van het hart van onze gemeente. We zijn hierdoor niet afhankelijk van verdwijnende bankkantoren in de toekomst. Het is ook een politiek statement. Nabij zijn is belangrijk. Dit wordt onderschat. Mensen zijn boos dat ze steeds verder moeten voor bepaalde diensten. We geven hiermee ook een duidelijk signaal. We zijn super tevreden met de samenwerking met Batopin, maar vinden het ergens ook jammer dat er geen stortingen mogelijk zijn.”

Oudere inwoners tegemoetkomen

De gemeente wil vooral tegemoetkomen aan de oudere inwoners die nog niet allemaal digitaal betalen en zich steeds verder moeten verplaatsen om geld af te halen in Kuurne omdat er minder banken een geldautomaat hebben. Op deze manier is de gemeente niet meer afhankelijk van bankkantoren in de toekomst.

“Als gemeente zijn we voorstander van digitalisering, maar willen we niet dat onze burgers zich buitengesloten voelen,” aldus schepen van financiën Jan Deprez. “Nu alle grootbanken hun geldautomaten hebben afgebouwd omdat dit nu eenmaal minder kosten genereert, heeft Kuurne ervoor gekozen om haar burgers niet in de kou te laten staan. We namen de koe bij de horens en zijn in gesprek gegaan met Batopin om een Bancontact cash-punt in onze gemeente te plaatsen. Samen kozen we voor deze locatie in ons gemeentehuis. De Kuurnenaren krijgen zodoende de vrijheid om te kiezen hoe ze willen omgaan met cash.”

Twee geldautomaten

Concreet gaat het over twee geldautomaten die ingebouwd zijn in een buitenmuur en in de inkomhal van het gemeentehuis. Bij beide cashpunten kan je geld afhalen en je pincode wijzigen, ongeacht bij welke bank je aangesloten bent. Klanten van de vier grootbanken (Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC) kunnen er bovendien ook het saldo van hun rekening raadplegen.

Toegankelijkheid

De geldautomaten zijn uitgerust met een stembedieningssysteem voor slechtzienden aan de hand van een audiopoort voor een koptelefoon. Het toetsenbord is ook voorzien van brailleschrift en kan bediend worden vanuit een rolstoel.

Veiligheid

De bankautomaten beschikken 24 uur per dag, 7 dagen per week over cameratoezicht. Bij verdachte gebeurtenissen treedt er een alarm met sirene in werking. Het toetsenbord is uitgerust met een systeem dat anderen belet om over de schouder mee te kijken en in de spiegels boven het scherm kan de gebruiker volgen wat er achter zijn rug gebeurt.

Als zich tijdens de geldafhaling een probleem voordoet, kan er contact opgenomen worden met de helpdesk via het nummer dat in de buurt van het cashpunt uithangt. Voor wie haar of zijn kaart wil blokkeren, zijn ook de gegevens van de Card stopprocedure duidelijk uitgelegd op een poster.

www.kuurne.be/eerstegemeentehuisgeldautomaat

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
7 december 2023
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws
Middenstand 100 jaar

NV De Middenstand is eeuw oud

KUURNE – Aanstaande zondag worden, naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van De Middenstand, de huidige bestuurders van NV ‘De Middenstand van Cuerne’ ontvangen op