BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Particulier vuurwerk bij jaarwissel niet toegestaan op sommige plaatsen

Vrijdag hebben de steden Kortrijk, Harelbeke, Roeselare en Ieper en de gemeenten Kuurne, Lendelede en alle achttien gemeenten van de brandweerzone Westhoek besloten een particulier vuurwerkverbod in te voeren in de overgang van oud naar nieuw. De provincie Oost-Vlaanderen gaat zelfs nog een stapje verder en voert meteen een particulier vuurwerkverbod in over zijn ganse grondgebied. Dit verbod werd ingesteld op advies van de Belgische vuurwerkfederatie en diverse hulpverlenings- en politiezones en geldt voor alle particuliere vuurwerk.

Aanleiding van het verbod zijn de voorspellingen van het KMI, die aankondigde dat van oud naar nieuw een krachtige zuidwestenwind zal waaien tot 5 beaufort van mogelijk 70 tot 80 kilometer per uur, wat het afsteken van vuurwerk voor particulieren heel gevaarlijk maakt.

“We vinden het een zeer spijtige zaak, maar de weersomstandigheden zijn onverantwoord!”, licht burgemeester Francis Benoit het verbod toe. “Met het afsteken van vuurwerk in deze omstandigheden worden namelijk heel wat mensen in gevaar gebracht. We hopen op begrip en gezond verstand, gezien de risico’s immers te groot zijn!”, aldus de burgemeester van Kuurne.

De provincie Oost – Vlaanderen gaat zelfs nog een stapje verder en daar kondigde de gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina Van Cauter, na overleg met de burgemeesters en de veiligheidsdisciplines een volledig verbod af voor particulieren vanaf 29 december 2023, tot 2 januari 2024 op het grondgebied van Oost-Vlaanderen. Ook in het bezit zijn van vuurwerk op het openbaar domein door particulieren is eveneens binnen deze periode verboden.

“Bij dergelijke weersomstandigheden, met mogelijks windstoten tot 75 km/u, is er een bijzonder risico op ongevallen bij het afsteken van vuurwerk, zeker voor mensen die daarvoor niet opgeleid zijn.”, klinkt het bij de Oost-Vlaamse gouverneur, “Daarom wordt in de provincie Oost-Vlaanderen een verbod ingesteld voor het particulier afsteken van vuurwerk vanaf 29 december 2023, tot 2 januari 2024. Ook in het bezit zijn van vuurwerk op het openbaar domein door particulieren is in deze periode verboden. Zo’n provinciaal verbod heeft het voordeel van de duidelijkheid: overal dezelfde regel. Professioneel ingericht vuurwerk wordt niet gevat door dit verbod. De sector hanteert een strikt veiligheidskader, waardoor er op het moment zelf nog beslist kan worden om het vuurwerk niet te laten plaatsvinden als de (weers)omstandigheden het niet toelaten.”, aldus gouverneur Carina Van Cauter.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
30 december 2023
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws