BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Recruten ontvangen eenheidsmuts tijdens Mutsenparade aan de Dodengang in Diksmuide

DIKSMUIDE – Tien weken geleden startte een groep van 30 rekruten met de basisopleiding van het bataljon Carabiniers Prins Boudewijn- Grenadiers. Dit is het allereerste peloton van de eenheid, dat de Militaire Initiatie Fase volgde in het kwartier Lombardsijde. 26 Rekruten brachten hun opleiding tot een goed einde. Zij kregen tijdens een plechtigheid hun baret van Carabinier-Grenadier uitgereikt.

Vanaf januari 2024 zetten ze hun gespecialiseerde opleiding tot infanterist verder in Leopoldsburg. Als ze hiervoor slagen zullen ze in Nieuwpoort de rangen van de Derde Compagnie van 1C/1Gr versterken. Het organiseren van een basisopleiding startte als proefproject, maar zal in de toekomst met zekerheid worden verdergezet.

Peter Medard Depuydt

Traditiegetrouw wordt er aan een Mutsenparade een historisch Carabinier of Grenadier gekoppeld. Deze ‘peter’ is een soldaat die in het verleden plichtsbewust diende en zo de historiek van het regiment belicht. Het werkt als een inspiratiebron voor de kadetten.

Voor deze Mutsenparade werd de West-Vlaamse Grenadier Medard Depuydt tot ‘peter’ gedoopt. Hij is de klaroenblazer uit Pervijze die, aan de zijde van graaf Majoor d’Oultremont, op 22 oktober 1914 ‘ten aanval’ blies om de Duitser, ter hoogte van de bocht van Tervaete, terug te dringen over de IJzer. Nadat de graaf bleef sneuvelde kwam er helaas een einde aan de stormloop op de IJzerdijk. Dit stukje polder bleef vier jaar lang in de handen van de Duitse bezetter.

Foto: FVL

De plechtigheid, georganiseerd door Defensie, werd bijgewoond door Aline Depuydt, dochter van Grenadier M. Depuydt, de burgemeester van Diksmuide, de provinciecommandant en de RSM van het provinciecommando West-Vlaanderen.

Dodengang Diksmuide

De plechtige baret overhandiging vond plaats aan de Diksmuidse Dodengang. Daar vielen er in de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) zo’n 250 doden en een groot aantal gewonden.

Bij een bezoek aan de site ervaar je hoe het er tijdens de Eerste Wereldoorlog echt aan toe ging en hoe ongemeen hard het dagelijks leven aan beide kanten van het IJzerfront was.

Foto: FVL

Het verhaal van Belg en Duitser ontdek je in het bezoekerscentrum aan de hand van interactieve applicaties, foto’s, films en meer dan honderd originele objecten. De Dodengang is een site van het War Heritage Institute (WHI), de nationale instelling voor militair erfgoed en herinnering, onder voogdij van de Minister van Defensie. In West-Vlaanderen beheert het WHI ook de Belgische militaire begraafplaatsen, de commandobunker Kemmel en wordt er gewerkt aan een nieuwe site in leper.

Foto’s: FVL

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
16 december 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Evenementen, Nieuws
Stormschade in de Westhoek

Stormschade in de Westhoek

WESTHOEK – Donderdagnamiddag trok een onweersbui over de regio. Dit ging gepaard met heel wat regen en een stevige wind en zorgde voor een 100-tal