BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Van lokaal brood tot fruitstraten: steun voor vier voedselprojecten

GENT – Ook in 2024 geeft de Gentse Voedselraad steun aan vier duurzame voedselprojecten. 250.000 broden met lokale bonen, een voedingswinkel in Malem, een campagne met de lokale boer centraal en fruitstraten waar iedereen de vruchten van plukt. Samen krijgen deze initiatieven 60.000 EUR.

Voor het eerste project experimenteren de landbouwers van bedrijfsgilde Schelde-Leie met het telen en verwerken van eiwitrijke gewassen. Met 15 ton veldbonen zullen zo’n 250.000 broden gebakken worden, ongeveer één brood per Gentenaar. De bonen maken het brood luchtiger en houden het langer vers.

Boontje voor je brood

Bonen zijn ook goed voor de bodem en dus heel nuttig voor landbouwers in de strijd tegen de klimaatverandering. De gilde wil immers landbouwers van de voordelen van eiwitrijke teelten overtuigen. De broden worden gebakken en verkocht bij Gentse bakkers.

Buurtwinkeltje Malem

Sociale woonwijk Malem kreeg dit jaar als proefproject twee maanden lang een buurtwinkel, ‘Shoppingcentrum Malem’. Het project krijgt vanaf 2024 een nieuwe start als voedingswinkel met focus op gezonde, lokale én betaalbare producten. Zo zullen gezonde opties lagere prijzen krijgen om het bewustzijn rond gezonde keuzes te verhogen. Het aanbod wordt afgestemd op de behoeftes van de buurtbewoners.

“Zelfs na zes edities zijn we verrast over de hoeveelheid creatieve en duurzame ideeën die we binnenkrijgen. De Voedselraad koos opnieuw voor heel diverse projecten. Van landbouwers die hun teelt meer toekomstbestendig willen maken tot een kleinschalige buurtwinkel die duurzame en gezonde voeding bespreekbaar wil maken bij de meest kwetsbaren” zegt Tine Heyse, Gents schepen van milieu en klimaat.

Ik ken mijn boer

‘Ik ken mijn boer’ is een campagne van de deelnemers van plukboerderij Grondig. Met de slogan op affiches, T-shirts, zadelkaartjes, buttons en meer, laten ze hun toewijding zien voor een duurzaam voedselsysteem. Ze delen dit enthousiasme met familie, vrienden en buren en zetten daarbij de boeren centraal. Met dit project willen ze de campagne ook verspreiden bij andere boerderijen en korteketeninitiatieven in Gent.

Tiental fruitstraten

Tot slot is er het project fruitstraat Gent. Naar analogie met de leef- en speelstraten willen de initiatiefnemers in 2024 een tiental ‘fruitstraten’ in Gent. In totaal zullen ze 200 fruitbomen en -struiken aanplanten in voor- en geveltuinen, maar ook bij semiopenbare plaatsen als scholen, bedrijventerreinen en appartementen. Huiseigenaars en bedrijven staan zelf in voor de aanplanting en het onderhoud, maar alle Gentenaars kunnen er letterlijk de vruchten van plukken.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
13 december 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws, Samenleving