BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Vanaf januari 2024: milieubijdrage van 10 EUR voor de aankoop van een nieuwe auto of bestelwagen

BRUSSEL – Vanaf 1 januari 2024 betaal je bij aankoop van een nieuwe personenauto of bestelwagen een milieubijdrage van 10 euro voor de toekomstige recyclage van je voertuig. Met deze nieuwe bijdrage kan beheersorganisatie Febelauto de duurzame recyclage van afgedankte voertuigen blijven garanderen.

Veel Belgen scheiden zorgvuldig huishoudelijk afval voor recyclage, maar het is essentieel om te beseffen dat ook afgedankte voertuigen gerecycleerd moeten worden. De onderdelen en materialen van deze voertuigen kunnen immers hergebruikt en gerecycleerd worden, wat bijdraagt tot het behoud van schaarse grondstoffen.

In België beheert Febelauto sinds 1999 de recyclage van autowrakken. Erkende centra en shredderinstallaties depollueren en demonteren afgedankte voertuigen en recycleren allerlei materialen op een efficiënte en milieuverantwoorde manier. “Wist je dat in België al 97,6% van een auto gerecycleerd wordt?” Stelt Catherine Lenaerts, Directeur van Febelauto. “Met dit recyclagepercentage behoren we tot de topspelers in Europa en dragen we actief bij aan de circulaire economie”.

Veranderend landschap

De automarkt ondergaat grote veranderingen onder andere de opkomst van elektrische voertuigen, de steeds complexer wordende technologieën, de experimenten met waterstof …

Al deze innovaties zijn zeker een positieve evolutie op het vlak van veiligheid en duurzaamheid, maar brengen ook nieuwe recyclage-uitdagingen met zich mee.

In het kader van de Green Deal en de COP-doelstellingen, draagt Febelauto een steentje bij in de evolutie naar een duurzame en circulaire economie. Zo worden Europese en wereldwijde evoluties in de recyclage van afgedankte voertuigen goed gemonitord. Er wordt gestreefd streven naar het zo veel mogelijk onderdelen een tweede leven geven of ze tot herbruikbare grondstoffen te herleiden.

Om de goede werking van Febelauto ook in de toekomst te blijven garanderen, wordt er vanaf 1 januari 2024 een milieubijdrage ingevoerd op de aankoop van nieuwe personenauto’s en bestelwagens.

Wie draagt de milieubijdrage?

Alle leden van Febelauto (dus de invoerders en de fabrikanten van voertuigen) dragen vanaf 1 januari 2024, 10 EUR bij voor elke personenauto en bestelwagen die ze op de Belgische markt brengen.

Deze bijdrage zal zichtbaar zijn op de bestelbon en factuur bij aankoop van een nieuw voertuig, met de expliciete vermelding “milieubijdrage voor het voertuig” van 10 EUR (inclusief 21% btw). Als de bijdrage niet op de factuur wordt vermeld, dan is die automatisch begrepen in de aankoopprijs van het voertuig, met de verplichting voor de verkoper om de koper hiervan op de hoogte te brengen.

De impact van Febelauto met jouw 10 EUR bijdrage

Febelauto gebruikt de milieubijdrage van 10 EUR voor verschillende doeleinden. Als consument of professionele voertuig eigenaar, kan je je afgedankt voertuig gratis inleveren bij een erkend inzamelpunt of recyclagecentrum.

Febelauto beheert de inzameling, verwerking en recyclage van alle voertuigen die op de Belgische markt komen.

Met de milieubijdrage ondersteunt Febelauto de naleving van de wetgeving, worden er sensibiliserings- campagnes voor de consument opgezet en doet Febelauto aan onderzoek en ontwikkelingen van ecologisch verantwoorde recyclagetechnieken voor afgedankte voertuigen en batterijen.

Daarnaast worden bepaalde aspecten van het recyclageproces, zoals het inzamelen van “eerste montage” autobanden, de bijdragen aan Bebat en Valorlub voor kleine batterijen en startbatterijen en de recyclage van oliën uit voertuigen, met een deel van de milieubijdrage gefinancierd.

Meer informatie over de milieubijdrage vind je hier terug.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
29 december 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws