BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Wegenwerken

Veertien borden met ‘rijstrooksignalisatie’ op spitsstrook E314 richting Brussel

Foto: Vlaams verkeerscentrum

LEUVEN/E314 – Het agentschap wegen en verkeer heeft veertien borden met ‘rijstrooksignalisatie’ aangebracht op de weghelft voor de rijrichting Brussel van de E314. De komende weken zullen de borden verbonden en geprogrammeerd worden. Daarna zal wegen en verkeer ze testen. Volgens de huidige planning zal het agentschap de acht kilometer lange spitsstrook begin 2024 openstellen.

Op 13 december opende Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken Lydia Peeters, het viaduct van Wilsele, dat de afgelopen vier jaar een grondig onderhoud kreeg.

Het viaduct werd ook lokaal verbreed, om plaats te maken voor de spitsstrook in de rijrichting van Lummen – minister Peeters opende die laatste spitsstrook al op 25 februari 2022. Begin 2024 zal ook de spitsstrook in de andere rijrichting in gebruik genomen worden.

Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken Lydia Peeters: “Het verkeer richting Limburg wordt op de E314 tussen het viaduct van Wilsele en Aarschot nu al dynamisch beheerd, dankzij meetlussen in het wegdek en camera’s en portieken met digitale borden. Hierdoor levert de spitsstrook alvast een vlotter verkeer op richting Limburg. Op dit moment neemt AWV de nodige voorbereidingen om ook de spitsstrook in de andere rijrichting, richting Brussel, in gebruik te nemen. Met het plaatsen van de dynamische borden boven de rijstroken is alvast een belangrijke stap gezet. Begin 2024 zal de spitsstrook ingeschakeld kunnen worden.”

Wat is een spitsstrook?

Een spitsstrook is een extra rijstrook aan de rechterkant van de snelweg. Op drukke momenten, tijdens de avond- of ochtendspits en bij evenementen, zorgt de spitsstrook voor extra capaciteit zodat het verkeer vlotter kan doorrijden.

Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken Lydia Peeters: “Het verkeer richting Limburg wordt op de E314 tussen het viaduct van Wilsele en Aarschot nu al dynamisch beheerd, dankzij meetlussen in het wegdek en camera’s en portieken met digitale borden. Hierdoor levert de spitsstrook alvast een vlotter verkeer op richting Limburg. Op dit moment neemt AWV de nodige voorbereidingen om ook de spitsstrook in de andere rijrichting, richting Brussel, in gebruik te nemen. Met het plaatsen van de dynamische borden boven de rijstroken is alvast een belangrijke stap gezet. Begin 2024 zal de spitsstrook ingeschakeld kunnen worden.”

Acht spitsstroken in Vlaanderen actief

Zodra de spitsstrook op de E314 richting Leuven/Brussel in dienst genomen is, zullen er in Vlaanderen acht spitsstroken in gebruik zijn. De spitsstrook op de E314 richting Brussel is specifiek gericht op de ochtendspits, net zoals de spitsstrook op de E17 richting Antwerpen tussen De Pinte en Zwijnaarde.

De twee spitsstroken (een, per rijrichting) op de E313 Beringen – Lummen zijn in de eerste plaats bedoeld om de ochtend- en de avondspits te verlichten. Alle andere spitsstroken zijn op de avondspits gericht.

>> over de spitsstrook 

>> over de renovatie van het viaduct van Wilsele

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
16 december 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws, Wegenwerken