BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

West-Vlaams weekend zonder alcohol en drugs in het verkeer

West-Vlaanderen/Kuurne – Op initiatief van gouverneur Carl Decaluwé wordt de nationale BOB – campagne in de provincie West-Vlaanderen ingezet met het “West-Vlams weekend zonder alcohol en drugs in het verkeer tussen vrijdag 1 december en maandag 4 december”

“Met het West-Vlams weekend zonder alcohol en drugs in het verkeer’ mikken we op 100 % nuchter rijden, OOK tijdens de feestdagen.”, legt provincie gouverneur Carl Decaluwé uit, “Om de start van de winter BOB campagne te accentueren, organiseert we traditioneel samen met de lokale en federale politie het “West- Vlaams weekend zonder alcohol en drugs in het verkeer” die dit jaar loopt dit van vrijdag 1 december (17.00u) tot maandag 4 december (06.00u). De controles zullen het ganse weekend gebeuren zowel overdag als ’s nachts en zowel via grote als met kleinere, wendbare controledispositieven. Om de ZERO VISION doelstellingen van verkeersdoden te halen, is handhaving nodig naast de preventie- en sensibiliseringscampagnes zoals de winter Bob en de VSV campagnes rond alcohol en drugs in het verkeer.”

Foto’s FVL


Niet enkel controle op alcohol en drugs

Er wordt prioritair gewerkt op alcohol en drugs maar ook op snelheid, gsm gebruik, gordeldracht, enz. Ook de boorddocumenten en nummerplaat worden gecontroleerd tijdens de actie en er wordt tevens nagegaan of het voertuig ingeschreven, gekeurd en verzekerd is. Een stijging van het aantal niet verzekerde voertuigen op de weg is nefast bij een ongeval en niet-in het minst voor de partij zelf.

Via gezamenlijke en gelijktijdige controles op alcohol en drugs in het verkeer worden zo in de provincie West-Vlaanderen de doelstellingen die de provincie nastreeft extra in de verf gezet.

Doelstellingen halen
“Samen kunnen we deze doelstellingen halen.”, aldus de provinciegouverneur, “Daarbij doe ik dan ook een warme oproep aan alle bestuurders om nooit alcohol of drugs te gebruiken achter het stuur. De gevolgen kunnen desastreus zijn voor uzelf, maar eveneens voor uw familie maar ook een serieuze impact hebben voor de andere betrokken partij en hun familie en zelf de vaststellende hulpdiensten. We gaan daarom voor 100% nuchter achter het stuur, ook tijdens de feestdagen.”

Speekseltesten
In 2023 bleek uit voorlopige resultaten van de analyse van de dodelijke verkeersongevallen in West-Vlaanderen 2 ongevallen gelinkt kunnen worden aan alcohol en 4 gelinkt aan drugs (cannabis, cocaïne, crack, flakka). Ook dit nieuw fenomeen net als lachgas beïnvloeden het rijgedrag van bestuurders.
De speekseltesten worden sinds de nieuwe richtlijnen niet langer afgenomen bij symptomen, maar altijd bij ongevallen met gewonden en doden, indien mogelijk natuurlijk. Een bloedproef kan een oplossing zijn bij zwaar gewonden of overleden personen.

Op vrijdag 1 december bracht de gouverneur een terrein bezoek bij de pz VLAS en pz RIHO om de politiediensten een hart onder de riem te steken. “Ik wens uitdrukkelijk de lokale en federale politie te bedanken voor hun inzet en niet alleen dit weekend.”, aldus gouverneur Carl Decaluwé

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
2 december 2023
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws
Middenstand 100 jaar

NV De Middenstand is eeuw oud

KUURNE – Aanstaande zondag worden, naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van De Middenstand, de huidige bestuurders van NV ‘De Middenstand van Cuerne’ ontvangen op