BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

21.000 vergeten en verloren voorwerpen op Brussels Airport in 2023

21.000 vergeten en verloren voorwerpen op Brussels Airport in 2023

ZAVENTEM – In 2023 passeerden er 22,2 miljoen passagiers op Brussels Airport. Alle vertrekkende passagiers moeten daarbij ook langs de veiligheidscontrole. Zowel in de bakjes aan deze controle als elders op de luchthaven werden er in 2023, 21.230 spullen vergeten. 21% daarvan kon worden terugbezorgd aan de eigenaar, de andere spullen werden niet als verloren opgegeven en werden niet opgehaald. Brussels Airport herinnert passagiers er graag aan dat ze deze steeds kunnen melden en komen ophalen tot zes maanden later. Een groot deel van de niet-opgehaalde spullen wordt gedoneerd aan goede doelen.

Met miljoenen passanten per jaar op de luchthaven, wordt er wel eens iets vergeten tijdens de reis doorheen de luchthaven. Bagage met een bagagelabel wordt steeds opgevolgd door de luchtvaartmaatschappij of afhandelaar, en kan daar worden opgehaald, maar alle andere spullen die op de luchthaven vergeten worden, belanden bij de dienst Lost & Found van Brussels Airport.

Lost & Found

Elk item, van een sleutel tot een riem tot een rugzak of juweel, wordt daar geregistreerd en tot 6 maanden na de vondst bewaard. In 2023 werden er 21.230 verschillende objecten geregistreerd. Het gaat hierbij onder meer om elektronica (laptops, telefoons en tablets), kledij (zeer veel riemen) en identiteitskaarten en paspoorten.  21% van deze voorwerpen wordt opnieuw opgehaald, dat gaat dan onder meer opnieuw om laptops, ongelabelde handbagage, identiteitskaarten en paspoorten, kledij, juwelen of telefoons.

Brussels Airport herinnert alle passagiers er graag aan, dat ze verloren voorwerpen eenvoudig kunnen melden op de website. Het Lost & Found team herenigt graag passagiers met hun verloren voorwerpen, deze worden zes maanden lang bewaard. Officiële documenten worden na één maand overgedragen aan de federale politie, waarna het niet meer mogelijk is om deze te op te halen.  

Samenwerking met goede doelen

Niet-opgehaalde voorwerpen krijgen een mooie bestemming. Zo worden alle vloeistoffen, gaande van ongeopende drankverpakkingen tot voeding en verzorgingsproducten gedoneerd aan lokale OCMW’s en andere vzw’s. Dat gaat niet enkel om verloren voorwerpen, maar ook om de verpakkingen van meer dan 100 ml, die niet mee mogen voorbij de veiligheidscontrole.  Brussels Airport kon in 2023, 34.760 kilogram van deze producten doneren. Enkel nieuwe gesloten verpakkingen worden gedoneerd, geopende verpakkingen worden gerecycleerd.

Close the gap

Elektronische toestellen worden gedoneerd aan de Belgische vzw Close the Gap. Die vzw heeft als missie de digitale kloof in de wereld te dichten. Zij zorgen ervoor, dat de achtergelaten elektronische toestellen, die na zes maanden niet meer opgehaald worden, terechtkomen bij educatieve, sociale en medische projecten in ontwikkelingslanden.  Ook kledij en kinderwagens worden gedoneerd aan goede doelen, in 2023 werd kledij geschonken n.a.v. de aardbeving in Turkije en gingen de niet-opgehaalde kinderwagens naar Spullenhulp/Les Petit Riens. De resterende niet-opgehaalde objecten, dat kan bijvoorbeeld gaan om loten broeksriemen en brillen, worden via een veilinghuis verwerkt en verkocht.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
30 januari 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws