BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

490 bijzondere bierflesjes worden tentoongesteld in de gebouwen van brouwerij Sint-Joris/brouwerij Six

490 bijzondere bierflesjes worden tentoongesteld in de gebouwen van brouwerij Sint-Joris/brouwerij Six

RENINGELST – In 1963 werden de activiteiten van de brouwerij stilgelegd. De inboedel bevat 3.600 oude bierflesjes (33 cl) die in houten bakken zitten. De voorbije maanden werden al deze bierflesjes per gemeente/dorp en per brouwerij gesorteerd annex geïnventariseerd. 490 bierflesjes van verschillende brouwerijen uit 270 verschillende dorpen/steden van over het hele land, worden in de gebouwen van de toenmalige brouwerij, in een ‘biermuur’ tentoongesteld.

Bert Lemahieu: ” De oudste gebouwen van brouwerij Sint-Joris dateren van halfweg de 17de eeuw. Vanaf 1777 komt de brouwerij in handen van de familie Camerlynck. In 1907 neemt Nestor Six de brouwerij over van zijn grootmoeder Octavie Camerlynck. In 1913 vernieuwt Nestor Six zijn mouterij, die hij voorziet van een 10 meter hoge mouttoren. Op deze toren staat nog altijd te lezen: “Bijzonder bruin bier in vaten en flesschen”. Vanaf de jaren 1920 noemt men dit bier in de volksmond Rookop, omwille van het rode porseleinen beugelslot. “Reningelstsch bruin bier” was het bekendste bier dat brouwerij Sint-Joris produceerde: een streekbier met een alcoholpercentage van 4 graden en een zoetzure smaak. Het geheim lag in de paar emmers lambik die brouwer Six aan ieder brouwsel toevoegde. “

Oudste fles

Sinds eind september 2023, staat de oudste fles (75 cl) van brouwerij Sint-joris/brouwerij Six in het buurtsalon. Deze fles, versierd met een tekening van Sint-Joris, dateert van net voor de Eerste Wereldoorlog.

Zij werd tijdens een archeologisch onderzoek gevonden, in een afvalput op de site van het voetbalplein van Reningelst. Na 110 jaar is deze fles terug in de brouwerij. Van brouwerij Sint-Joris/Six werden 4 verschillende kleine flesjes (33 cl) teruggevonden: één met de tekst: “N. Six-Colpaert Brouwer Reninghelst” en verschillende met “Brouwerij Six Reninghelst”. Vanaf 1941 werd het “Brouwerij Six Reningelst” (zonder h).

Alle overige flesjes en bakken zijn te koop. Er zijn al wat flesjes de deur uit. Zoek je een fles van een bepaalde brouwerij of plaats, of wil je graag een oude houten bierbak met flesjes, neem dan contact op met Bert Lemahieu 0493/07.88.65 bert.lemahieu@telenet.be.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
11 januari 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws