BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

AZ Groeninge eerste ziekenhuis in de Benelux met een privaat 5G-netwerk

AZ Groeninge eerste ziekenhuis in de Benelux met een privaat 5G-netwerk

KORTRIJK – Het AZ Groeninge ziekenhuis in Kortrijk en Proximus NXT stelden vandaag een pilootproject voor waarbij 5G-toepassingen zullen worden getest in een reële ziekenhuisomgeving. Door de uitbouw van een privaat 5G-netwerk op de ziekenhuiscampus willen ze een innovatieve omgeving creëren die de gezondheidszorg voorbereidt op de uitdagingen van de toekomst. Ook de federale overheid zet mee haar schouders onder dit initiatief, door subsidiëring toe te kennen in het kader van de projectoproep 5G-pilootprojecten.

De uitbouw van een privaat 5G-netwerk op de ziekenhuiscampus kadert in het project H.E.A.L.T.H., of voluit High-speed Enabled Advanced Life-Saving 5G Technological Hospital. Met dit project willen Proximus NXT en az groeninge een revolutie teweegbrengen in de gezondheidssector door waardevolle 5G-use cases in verschillende domeinen te testen en te implementeren. De kennis en expertise die daaruit voortvloeien, kunnen een voorbeeld en inspiratiebron vormen voor andere ziekenhuizen.

H.E.A.L.T.H.

De focus ligt op toepassingen rond zorg op afstand, klinische communicatie en data & training. Zo zal het potentieel van 5G voor robotchirurgie, voor het monitoren van de gezondheidstoestand van patiënten via biosensoren en voor slimme alarmering van verpleegkundigen en hulpverleners worden getest. Verder ondersteunt het project toepassingen die de medische beeldvorming ondersteunen, bijvoorbeeld door röntgenbeelden om te zetten naar een AR/VR-omgeving, en kennisuitwisseling bevorderen, bijvoorbeeld door operaties te streamen en beschikbaar te maken voor collega’s, aspirant-dokters en kennisinstellingen.

Daarnaast omvat het project verschillende toepassingen voor trainingsdoeleinden, zoals agressietraining, om zorgpersoneel beter voor te bereiden op onvoorziene situaties. Met behulp van AI en machine learning op een private Edge-cloudinfrastructuur kunnen de trainingen gaandeweg verder worden verfijnd en afgestemd op de opleidingsnoden.

Naast Proximus NXT en az groeninge zijn ook VIVES Hogeschool (kennisuitwisseling), MediAventures (streamen van operaties), Televic (slimme alarmering) en One Bonsai (virtuele trainingsomgeving) partners in dit project.

AZ Groeninge eerste ziekenhuis in de Benelux met een privaat 5G-netwerk

Het H.E.A.L.T.H-project werd eind 2023 geselecteerd voor subsidiëring door de federale overheid, in het kader van een projectoproep op initiatief van minister De Sutter en de FOD Economie. Dit initiatief werd gelanceerd om de uitrol en implementatie van 5G in België te bevorderen en om de verdere digitalisering te stimuleren voor zowel Belgische bedrijven als burgers. De focus ligt op het ondersteunen van 5G-testomgevingen, door innovatieve pilootprojecten te financieren, die bijdragen tot baanbrekende oplossingen in verschillende industriële sectoren.

Met steun van de federale overheid

Na een eerste toekenningsronde in het begin van 2023, werden in november 8 bijkomende projecten geselecteerd, goed voor een gezamenlijk subsidiebedrag van ongeveer 5 miljoen euro. De winnende proefprojecten werden beoordeeld op maturiteit, innovatief karakter, bijdrage aan het bewustzijn rond 5G, algemene duurzaamheid en serviceverbetering en het gebruik van AI en Edge Computing.

Vooruitstrevend ziekenhuis

Inge Buyse CEO van AZ Groeninge: “Als vooruitstrevend ziekenhuis zetten wij heel hard in op innovatie. In het voorjaar van 2023 werd binnen de schoot van ons (zieken)huis The Greenhouse opgericht, onze innovatie- en expertisehub. Met dit ambitieus project maken wij onze plannen rond innovatie meteen heel concreet. Het verheugt mij dan ook dat wij hier vandaag samen met onze partners de zaadjes planten voor de toekomst.”

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
29 januari 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving
Domino opent deuren

Domino opent deuren

KORTRIJK – Er is een nieuw ambachtelijk baken van smaak en inclusie in de stad. Bakkerij “Domino” opent haar deuren in de Filips van de

Mooov in Zuid-West-Vlaanderen *

Mooov in Zuid-West-Vlaanderen *

Zuid-West-Vlaanderen – Van 18 april tot 2 mei strijkt MOOOV neer in Zuid-West-Vlaanderen. Een brede waaier aan films uit alle hoeken van de wereld, reizen