BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Dag van het Woord wordt orgelpunt van een week vol poëzie in Harelbeke

Dag van het Woord wordt orgelpunt van een week vol poëzie in Harelbeke

HARELBEKE – De academie, de bibliotheek en het cultuurcentrum pakken opnieuw uit met een rijk gevuld programma rond poëzie. Er staan liefst tien activiteiten op het programma. De Poëziewedstrijd is een vaste waarde, Word Is Out is een samengesteld programma door een groep jonge enthousiastelingen. Bellen kan naar de Poëzielijn en op zaterdag 3 februari verwarmen gedichten iedereen op de Dag van het Woord. 

Een collectief jonge enthousiastelingen, met een grote liefde voor woordkunst, kreeg carte blanche om een eigen programma in elkaar te steken. Het resultaat is Word Is Out met onder andere Johannes Is Zijn Naam, Daniëlle Zawadi en Mariem en Tijl Nuyts. Ze zijn aan het werk te zien op donderdag, 1 februari in CC Het Spoor.

Vijf jongeren en vier volwassenen vallen in de prijzen 

“Voor de 45ste poëziewedstrijd ontvingen de organisatoren 1.127 gedichten van 449 deelnemers. Anne Provoost, Sylvie Marie en Philip Hoorne, beoordeelden als jury al deze gedichten en selecteerden vijf winnaars in de categorie jongeren en vier in de categorie volwassenen. Voor wie jonger dan 16 jaar is, is er een aanmoedigingsprijs. De jury noemt het niveau over het algemeen hoog. Daarom geven ze bij de volwassenen dit jaar ook een eervolle vermelding.” geeft schepen voor cultuur, kunstonderwijs en bibliotheek Francis Pattyn ons mee.  

Het hoge aantal inzendingen uit Nederland is opvallend. Daarmee bevestigt de wedstrijd zich, als één van de belangrijkste in het Nederlandstalig gebied. De laureaten worden bekendgemaakt tijdens Poëzie met Kruimels, op zaterdag 3 februari rond 11.30 uur in CC Het Spoor. Poëzie met Kruimels is een ontbijt vol gedichten met Esohe Weyden, Philip Hoorne en Arvid Viaene.  

Geïntegreerd programma van H.A.P. 

De Dag van het Woord dendert verder met een programma van Harelbeekse Academie voor Podiumkunsten (H.A.P.). Die dag is namelijk ook de Dag van de Academies. Er is een open repetitie van het Woordatelier, Giuseppe Minervini geeft een workshop schrijven en er zijn voorstellingen van academieleerlingen om 13 en 16 uur. In de foyer vind je poëziehokjes. Daarin nemen leerlingen van H.A.P. je even om je met poëtische woorden onder te dompelen.

Gratis familievoorstelling, film, tentoonstelling en gedichten

Om 14 uur is er voor de kinderen de gratis familievoorstelling Juke Books. Marijke Umans verrast ons samen met een muzikant en een grote stapel boeken. De kinderen bepalen welke boeken en thema’s er aan bod komen, Marijke en haar muzikant doen de rest. 

Om 16 uur wordt de film Iedereen Dichter getoond. Hiervoor trokken Harelbekenaar Leonardo van Dijl en Astrid Haerens door de Westhoek. Astrid zorgde voor poëtische indrukken die Leonarde verfilmde.  

“Gelieve in de kelder te kijken” is de titel van de tentoonstelling van Maarten Inghels in de bibliotheek in Harelbeke. Maarten Inghels ging aan de slag met zijn jarenlange fascinatie voor affiches die mensen ontwerpen wanneer hun geliefde huisdier vermist wordt. Hij belde ze op waaruit heel persoonlijke gesprekken kwamen.  

De Poëzielijn

In de bibliotheek staat ook de Poëzielijn opnieuw open. Wie na 17 uur naar 056 733 420 belt, krijgt leerlingen van H.A.P. te horen. Zij verwennen de bellers met een gedicht. In het Harelbeekse straatbeeld verschenen eerder al weesgedichten: Harelbekenaren konden een gedicht adopteren, dat door een illustrator op hun raam gezet wordt. 

Meer informatie op www.dagvanhetwoord.be  

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
31 januari 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Evenementen, Nieuws