BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Filmfestival Oostende: vzw kleinVerhaal stelt langverwachte film Hazegras voor

Filmfestival Oostende: vzw kleinVerhaal stelt langverwachte film Hazegras voor

OOSTENDE – Van 26 januari tot en met 3 februari 2024, gaat in Oostende, het jaarlijkse filmfestival door. Op verschillende locaties in de havenstad worden nieuwe, veelbelovende films vertoond. Het filmfestival draait niet enkel om het bekijken van films, maar biedt een totaal-beleving. Naast rode loper evenementen, zijn er ook panelsessies waar filmmakers vraag en antwoord rondes organiseren en masterclasses aanbieden.

vzw kleinVerhaal – een participatieve kunstpraktijk, die in Oostende een inspirerende ontmoetings- en creatieplek organiseert, waar mensen van alle geledingen van de maatschappij, inclusief de meest kwetsbaren, in de kunsten kunnen duiken – stelde gisteren in première ‘Hazegras’ voor.

Hazegras

Dit is de 4de film in de samenwerking van kleinVerhaal met Nicolas Daenens. Eerdere films waren “The True Tempest” (2014), “Take Good Care of My Baby” (2017) en “Toetnoasteki” (2019). Het Hazegras is één van de oudste wijken van Oostende. De haven, het station, de kazerne, de vele cafés, de danszalen, de prostitutie buurt en de hotels, lagen aan de basis van de broeierige sfeer in deze wijk. De wijk maakte doorheen haar geschiedenis al vele veranderingen mee en groeit vandaag uit tot een exclusieve plek aan de haven van Oostende. Een jaar lang kampeerden kleinVerhaal en de regisseur in de buurt, om de bewoners en hun habitat te leren kennen. Hazegras brengt het relaas van verschillende buurtbewoners, in korte verhalen rond gebeurtenissen uit hun leven. De thema’s zijn: vereenzaming, prostitutie en het verval van de buurt.

Sociale cohesie

Net zoals in de eerdere films van vzw kleinVerhaal en Nicolas Daenens, werden – ook voor deze film – geen professionele acteurs ingehuurd, maar werd er samengewerkt met de buurtbewoners.

Gebaseerd op de talrijke verhalen die opdoken schreef Daenens een scenario voor een fictiefilm, een mozaïekvertelling over het reilen en zeilen in de wijk. Ondertussen leerden de bewoners, tijdens filmateliers, de knepen van het acteervak kennen. Naast een 100tal figuranten, belanden 25 wijkbewoners voor de camera, in dé rol van hun leven.

Hoewel de film een eerder droevig begin kent en er vooral ingezoomd wordt op de problematieken waar verschillende inwoners mee kampen, slaat de sfeer al snel om en beginnen sociale cohesie en de levendigheid van de buurt steeds beter naar voor te komen. Zo sluit de film ook met een positieve noot af, die we hier uiteraard niet verklappen. Ondanks de eerder zware thema’s hoort de film wel degelijk in de categorie ‘feel good movies’ thuis.

De Hazegras première was bijzonder succesvol. Om 13u30 werd de film in vier (!) compleet uitverkochte zalen van Kinepolis Oostende vertoond. Er waren zo’n 1.300 toeschouwers aanwezig. Na het bekijken van de film werden medewerkers, inwoners van de buurt en het publiek nog uitgenodigd voor een drankje in het Festival Café.  Radio Hazegras draaide daar ter plekke, nostalgische deuntjes, wat meteen voor een toffe sfeer zorgde. Of zoals de Oostendenaars het zelf zeggen: ” “We goan een fjistje bouwen.”

Over vzw kleinVerhaal

vzw kleinVerhaal gaat scheep met kunstenaars uit film en muziek voor open ateliers, waarin een bonte mix van mensen, met diverse achtergronden, culturen en leeftijden hun verbeelding vorm geven. Vanuit het hart van de samenleving en via de weg van de kunsten vertaalt, ondervraagt en documenteert kleinVerhaal, de complexiteit van de huidige maatschappij, in weerbarstige creaties en prikkelende acties.

Hazegras duurt 55 minuten. Het is niet echt een kortfilm, ook geen langspeelfilm, maar wel voldoende lang om een leerrijke, verhalende inhoud te creëren, waarbij we verschillende inwoners van het Hazegras beter leren kennen en hen allen een evolutie in de positieve zin zien maken. Ook de buurt zelf, zoals die nu is, komt mooi in beeld . Dit wordt toekomstige nostalgie voor alle buurtbewoners, want er staat een grote reorganisatie van hun buurt op stapel. 

Alle informatie vind je hier

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
28 januari 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Evenementen, Nieuws