BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Geschiedkundige Kring Ronse nodigt uit

Geschiedkundige Kring Ronse nodigt uit

RONSE – De Geschiedkundige Kring van de Sint-Hermes stad organiseert, op vrijdag 1 maart 2024, om 19u00, een lezing over de jaren van hechte vriendschap tussen kunstenaars Valerius De Saedeleer en Jan De Cooman.

Valerius De Saedeleer (Aalst, 4 augustus 1867 – Leupegem, 26 september 1941) was een Belgisch schilder van landschappen. Hij woonde onder meer in Lissewege, Sint-Martens-Latem, Tiegem, Wales en Etikhove (Villa Tynlon) waar hij de spil van een plaatselijk kunstenaars collectief was. In 1937 verliet hij die woning om – tot zijn overlijden – bij zijn dochter in Leupegem (Oudenaarde) te wonen. Valerius De Saedeleer werd begraven op de stedelijke begraafplaats van Aalst. Hij schilderde voornamelijk de Leiestreek en de Vlaamse Ardennen en was één van de belangrijkste figuren van de eerste groep van de Latemse School. Deze stroming wordt ook wel het “stedelijk of mystiek symbolisme” genoemd. Er wordt aangenomen, dat zijn stijl veranderde na zijn bezoek – in 1902 – aan een tentoonstelling in Brugge van de Vlaamse Primitieven. Als gevolg daarvan begon Valerius De Saedeleer, naar ambachtelijke perfectie te streven. De voorgrond van zijn landschappen werd minutieus uitgewerkt, de weidse hemel zonder detail afgebeeld.

Jan De Cooman werd geboren te Zandbergen (Geraardsbergen) in 1883. Hij overleed er in 1949. De Cooman was een kunstschilder en etser. Hij schilderde fijngevoelige, ingetogen landschappen, met boompartijen en sneeuw, maar ook boereninterieurs, portretten, oudjes en dorpelingen. Voor zijn inspiratie zorgden de rustige landschappen van de Vlaamse Ardennen rond Geraardsbergen. Verschillende kruiswegen, in onder meer de kerken van Zandbergen, Steenhuize en Sint-Lievens-Esse, zijn van zijn hand. Ook publiceerde Jan De Cooman enkele mappen met etsen en graveerde hij werken van Valerius De Saedeleer.

Hechte vriendschap

Jan maakte in de jaren ’30 van de vorige eeuw negen etsen van landschappen uit de Vlaamse Ardennen voor Valerius. Wat begon als een artistieke samenwerking groeide uit tot een hechte vriendschap. Valerius vroeg Jan al snel om ook schilderijen van landschappen en uitzichten uit de Vlaamse Ardennen te reproduceren. Jan adviseerde en hielp ook bij de uitvoering van Valerius’ schilderijen. Na het succes van de zwart-wit etsen, drong Valerius er bij Jan op aan om ook kleurenetsen te maken. In totaal bracht Jan 9 etsen uit, waarvan 3 in kleur.

Kleinzoon

De lezing wordt gegeven door Hugo De Cooman, kleinzoon van Jan en stichtend voorzitter van vzw de Kunstkring Jan De Cooman.

‘Valerius De Saedeleer en Jan De Cooman, jaren van hechte vriendschap en meer’, vrijdag 1 maart 2024, om 19u00, in het lokaal van de Geschiedkundige Kring, Politiekegevangenenstraat 18, 9600 Ronse. Inkom: 5 €.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
30 januari 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Evenementen, Nieuws

Ronse paraat voor Bommelsfeesten 2024

RONSE – De Oost-Vlaamse taalgrensstad maakt zich op voor de jaarlijkse Bommelsfeesten, een driedaags carnavalgebeuren van 6 tot en met 8 januari. Deze feesten zijn