BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Hevige regenval blijft voor overlast zorgen in heel Vlaanderen

De storing die dinsdag over ons land actief was produceerde al heel wat regen.  Op diverse plaatsen in Vlaanderen werd dan ook al wateroverlast gemeld door waterlopen die buiten hun oevers traden waardoor akkers en weilanden onder water kwamen te staan. 

In de nacht van maandag 1 op dinsdag 2 januari viel er tussen de 10 tot 15 liter water per vierkante meter, maar ook dinsdag overdag bleef ons land niet gespaard van hevige regenval. In Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant werd ondertussen de provinciale fase van het rampenplan afgekondigd.   

Foto Nico Seghers

Code geel

En ook in de nacht van dinsdag op woensdag waarschuwt het KMI met code geel voor hevige regenval in Limburg en Vlaams-Brabant.   Ook in Noord-Frankrijk geldt code oranje wat erop wijst dat binnenkort ook West-Vlaanderen veel water te slikken krijgt.

Heulepark en jaagpad afgesloten

In Kortrijk werd ondertussen reeds het Heulepark afgesloten door de erg hoge waterstand van de Heulebeek. Gezien de hoge waterstand van de Leie werd ook de toegang tot het jaagpad afgesloten tussen Bissegem en het centrum van Kortrijk, net als een tweetal straten in Bellegem.  

Boom omgewaaid

Door de hevige wind ging in Kuurne dan weer een boom tegen de vlakte in de Boudewijnstraat, waardoor deze een tijdje was afgesloten.   Op sommige plaatsen in de provincie West-Vlaanderen werden ook al preventief zandzakjes uitgedeeld.  In de regio rond Poperinge liepen enkele straten onder water.  De teller van noodoproepen bij de brandweerzone Westhoek staat vandaag reeds op 72 oproepen, waarvan 42 voor wateroverlast. De overige dertigtal oproepen betroffen stormschade zoals omgewaaide bomen of loszittende schouwonderdelen. 

Civiele bescherming ingezet

Ook in Zwalm, Brakel, erchtem, Opwijk, Kruibeke en Affligem zijn er problemen met ondergelopen straten.   In Geraardsbergen werd dan weer de Civiele Bescherming ingezet om wegzakkende huizen te redden, gezien de combinatie van een grondverzakking en de momenteel ondergronds voorbijrazende Molenbeek een bijkomend gevaar vormden voor de stabiliteit van de woningen.  Via pompen probeert de Civiele Bescherming nu het overtollige water weg te pompen. 

Gratis nummer 1722 geactiveerd

Heel wat steden en gemeenten roepen dan ook hun bewoners op de straatgoten  en rioolputjes vrij te maken van vuil.  Niet-dringende meldingen van wateroverlast kunnen gedaan worden via www.1722.be of het gratis nummer 1722, gezien het noodnummer 112 enkel bedoeld is voor mogelijk levensbedreigende situaties.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
2 januari 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws
Volkswagen T-roc

Auto komt in Heulebeek terecht

KORTRIJK/HEULE – Woensdagmorgen omstreeks 8.30 uur is een Volkswagen T-Roc in de Heulebeek terechtgekomen.  Het incident vond plaats nadat de bestuurster haar voertuig op de