BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen

Jurre Haelters: ‘ Eens een Bommel altijd een Bommel ‘

Jurre Haelters: " Eens een Bommel, altijd een Bommel"

B.R.U. stuurde journalist voor één dag, Jurre Haelters, op pad in zijn thuisstad, om er verslag uit te brengen van de Bommelsfeesten. Zijn artikel lees je hieronder.

RONSE – De Ronsenaars kijken elk jaar uit naar de Bommels. Nauwelijks bekomen van Nieuwjaar vieren we traditioneel, als één van de eersten in België, carnaval in het weekend van Driekoningen.

Zelf vind ik de bommels leuk, want op school, mochten we ons na de vakantie telkens weer verkleden. Mijn ouders hielpen mij steeds omtoveren tot de gekste bommel. Tegenwoordig maken ze nog steeds kostuums voor mijn broer.

Elk jaar naar de stoet

Met mijn ouders en broer ga ik ook elk jaar naar de stoet kijken. Praalwagens vullen de straten, muziek klinkt door de stad, mensen dansen erop los en de talrijk toegestroomde kijkers trotseren de kou.

Dit jaar zijn Jeremy en Penelope, broer en zus (van carnavalvereniging British Guards), voor de 3e maal koningspaar. Zij mogen zich vanaf nu keizerspaar noemen. Queen Mum (hun mama) zat als mascotte bovenop de praalwagen.

Streng Bommelcomité

De verschillende carnavalgroepen en hun praalwagens paraderen langs de Grote Markt. Daar worden zij door het Bommelcomité streng beoordeeld op vlak van originaliteit.

De Haka (van carnavalvereniging Clubmannekes) en de Kung Fu Panda (van carnavalvereninging Banditotjies) vallen dit jaar in de smaak, maar alle carnavalgroepen hebben hun beste beentje voorgezet.

Feestbegin in mineur

Voor een tweetal verenigingen begon het feest in mineur. Eén praalwagen viel in panne en een andere praalwagen wou die inhalen, maar door een enigszins verkeerd uitgedraaid inhaalmanoeuvre, kwam het tot een aanrijding met materiële schade. Het zag ernaar uit, dat ze al vroeg de optocht gingen moeten staken. Dit was echter buiten enkele hulpvaardige Ronsenaars gerekend. Dankzij hen konden beide praalwagens, zij het met vertraging, alsnog bij de stoet aansluiten. Eens iedereen dan toch het eindpunt bereikte, volgde nog de apotheose: een groots vuurwerk werd boven de stad afgestoken.

Carnaval driedaagse

Na het vuurwerk begint het feest voor de echte Ronsenaars pas. Dan trekken zij de stad in voor een carnaval driedaagse en kruipen pas maandagnacht (of dinsdagochtend) tevreden,maar wellicht met een stevige kater hun bed in.

Volgend jaar

Volgend jaar wordt een feesteditie want dan trekken de verenigingen voor de 75e keer door de straten van de stad. Ik kijk er alvast naar uit!

Ronse, 7 januari 2024
Jurre Haelters

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
7 januari 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Evenementen

Ronse paraat voor Bommelsfeesten 2024

RONSE – De Oost-Vlaamse taalgrensstad maakt zich op voor de jaarlijkse Bommelsfeesten, een driedaags carnavalgebeuren van 6 tot en met 8 januari. Deze feesten zijn