BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Tuinrangers in Wevelgem – terugblik op een jaar gepassioneerde tuinvrijwilligers

Tuinrangers in Wevelgem – terugblik op een jaar gepassioneerde tuinvrijwilligers

WEVELGEM – In 2021 werd het project ‘Tuinrangers’ in Wevelgem afgetrapt. Tuinrangers zijn gepassioneerde vrijwilligers die worden opgeleid en ondersteund door Inverde, het opleidingscentrum van het agentschap Natuur en Bos. De tuinrangers gaan mee op safari door de tuin en geven aan de inwoners advies op maat.

Het bezoek van een tuinranger duurt ongeveer twee uur. Vaak kunnen kleine ingrepen zorgen voor een betere doorlaatbaarheid van hemelwater of een betere biodiversiteit, zoals het aantrekken van vogels, egels, bijen, vlinders en andere nuttige diertjes. De tuinrangers geven ook mee, hoe je je tuin droogte- en hittebestendig kan maken. Het maakt niet uit hoe groot de tuin in kwestie is. Ook in kleine tuintjes kan snel winst worden geboekt.

Nu al een succes

Het succes van dit project blijkt niet enkel uit het mooie aantal aanvragen, maar ook uit de evaluatie achteraf. 91% van de inwoners die na het bezoek van een tuinranger het evaluatieformulier invulden, deed effectief al één aanpassing voor een klimaatvriendelijkere tuin.  36% van de bevraagde deelnemers deed al maar liefst 5 aanpassingen. Voorbeelden van dergelijke aanpassingen zijn bv. de aanleg van een bloemenweide of kleine wildernis, de aanplant van een haag of klimplanten, het plaatsen van een composthoek… Over het algemeen wordt een bezoek van de tuinranger goed geëvalueerd en ook het bijgeleverde pakket met info-fiches, bloemenzaden, een potloep etc. wordt door de Wevelgemse inwoners zeer gewaardeerd.

Van twee naar zes

De tuinrangers zijn vrijwilligers. De gemeente zorgt voor input en ondersteuning, bij de zoektocht naar geschikte tuinrangers, een lokaal voor de opleiding en de nodige feedback van het project.

Eind 2021 ging het project van start met twee vrijwilligers. Later werden dit er vier. Maar ook bij nog twee anderen in Wevelgem, kriebelde het om de handen uit de mouwen te steken.  De twee nieuwe kandidaat-tuinrangers volgen momenteel de opleiding, waarna ze het team zo snel mogelijk kunnen versterken. Zo komt Wevelgem voorlopig op zes tuinrangers. 

“We zijn blij met de versterking die er aankomt”, legt Stijn Tant, schepen van Leefmilieu, uit. “We konden al heel wat aanvragers tevreden maken met een bezoek van een van onze tuinrangers.  Maar van de 143 aanvragen, zijn er voorlopig nog 60 niet uitgevoerd. De wachtlijst wordt dus langzaam maar zeker ingekort.”

Kandidaten welkom

Om de lange wachtlijst weg te werken, zijn kandidaat-tuinrangers nog steeds zeer welkom. Tuinliefhebbers die zich aangesproken voelen om het tuinrangerteam te versterken, mogen zich steeds aanmelden via www.tuinrangers.be/word-tuinranger.  Als vrijwilliger ontvang je een forfaitaire onkostenvergoeding van 15 euro.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
22 januari 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving
Wevelgem wordt vijfde Troosthoofdstad

Wevelgem wordt vijfde Troosthoofdstad

WEVELGEM – wordt de vijfde Troosthoofdstad, waarbij er op 1 november muziek en verhalen klinken op de begraafplaats. De vzw Reveil organiseert dit evenement en