BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Foto Reportage, Nieuws

Velofollies 2024 in Kortrijk Xpo: de opmars van gravel en e-bikes

KORTRIJK – Velofollies is een totaalbeurs en presenteert een compleet aanbod van wat de volledige fietsmarkt biedt. De 16e editie gaat vandaag van start.

Voor alles en iedereen die naam en faam in de wereld van de tweewieler geniet, is Velofollies dit weekend the place to be.

Gezellig ‘druk’

Op de openingsdag is het aangenaam flaneren langs de meer dan 335 (!) standen. De persconferentie benadrukt vooral het feit, dat gravel en e-bikes aan een flinke opmars bezig zijn. Veel volk, dat zeker, maar de grootste druk(te) bevindt zich toch eerder in de vele duizenden fietsbanden. In een heel gemoedelijke, informele sfeer, zie je standhouders van gedachten wisselen met veel belangstellende fietsliefhebbers. Toeschouwers kunnen tal van technische hoogstandjes op twee wielen bewonderen. Her en der zie en hoor je kenners met elkaar keuvelen, over de pro’s en de contra’s van de tentoongestelde fietsen. Over versnellingen, langs aerodynamica tot schijfremmen, alles komt aan bod. Je hoort er Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Engels en nog meer talen spreken. Fietsliefhebbers zijn duidelijk polyglot.

Vive le vélo

Onze VRT collega Karl Vannieuwkerke moedigt een mecanicien (in spé) aan, die in zo kort mogelijke tijd een fietstube van een velg moet zien te krijgen. Wat verder is Ann Reymen voor Radio 2 interviews over fietsen (wat had je anders gedacht) aan het afnemen.

Bekende wielergezichten

Hoezeer ze ook hun best doen, om zich zo anoniem mogelijk, tussen de bezoekers te bewegen, toch zie je mensen het hoofd draaien, met zo’n blik van herkenning, zoiets als ‘waar heb ik die nog gezien, vanwaar ken ik die toch … zie je wel dat het Sven Nys is die het interieur van een camper bekijkt’ of nog elders, is dat niet Ludo Dierckxsens, die als vertegenwoordiger van één of andere merknaam de honneurs waarneemt? Peter Van Petegem, alias de zwarte van Brakel, waarmee gerefereerd wordt naar zijn haarkleur, iets waaraan je hem tegenwoordig niet echt meer herkent. De Peet glimlacht als hij merkt, dat BRU hem in het fotovizier heeft. Nog elders in één van de vele hallen van Kortrijk Expo zitten Johan Museeuw en Paolo Bettini herinneringen op te rakelen over hun tijd als actieve wielrenners. Het is duidelijk, zij en – samen met hen de vele toehoorders en fotografen – zijn aan het genieten. Ook zaterdag en zondag zullen er zonder twijfel nog veel toeschouwers plus bekende en minder bekende (ex)wielrenners de Kortrijkse Velofollies bezoeken.

Cuore Wheels

Tussen de vele gevestigde waarden als het over fietsmaterialen gaat, tref ik zowaar mijn eigen fietsenmaker, ex wielrenner Dimitri Van Hoolandt uit Kluisbergen – Vlaanderens wielerhoofdplaats – aan.

Op een spreekwoordelijke steenworp van de Oude Kwaremont, sleutelt Dimitri niet enkel aan fietsen, maar fabriceert hij ook de intussen befaamde Cuore fietswielen. En of het een plezant weerzien is! Ik laat Dimitri even zelf aan het woord: “Ik sta intussen al voor de vijfde keer met mijn stand van Cuore wielen, hier op de Kortrijkse Velofollies. Het dient gezegd, ik sta er graag, de sfeer is hier telkens heel tof. Jaar na jaar leg ik hier nuttige contacten met mensen die mijn wielen willen distribueren. Vandaag al meteen een Napolitaan ontmoet die mijn wielen in zijn stad aan de vrouw, aan de man, aan de genderneutraal wilt brengen.” Nog veel leuke momenten op de Velofollies Dimitri en … de ‘spekken’ in jouw stand hebben gesmaakt …

Velofollies nog op zaterdag 20 en zondag 21 januari in de hallen van Kortrijk Xpo. BRU ziet en hoort dat het goed is!

Velofollies 2024

Velofollies 2024 in Xpo Kortrijk. De grootste fietsbeurs in het land.

« van 3 »

Foto’s: Samson en Ronny

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
19 januari 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Evenementen, Foto Reportage, Nieuws