BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Waar er een zeldzame vogel neerstrijkt is Francis Pattyn er als de kippen bij

Dat België over een rijke natuur beschikt hoef je vogelaar Francis Pattyn (68) niet te zeggen.  Hij is immers altijd in de buurt wanneer er een zeldzame vogel verschijnt. Deze week bracht hij nog een tweetal dagen door in Durby nadat hij een tip had gekregen dat er een Blauwe Rotslijster was neergestreken. Eind vorig jaar haalde Francis tot zijn eigen verbazing het nieuws met een unieke video waarop het abnormale gedrag te zien was van een aalscholver die een kleine Fuut op het Gavermeer in Harelbeke verslond.

Francis Pattyn heeft twee grote passies: fietsen en fotografie. Vooral met deze laatste is Francis dagelijks bezig. Zodra hij hoort dat er ergens een zeldzame vogel is neergestreken, trekt Francis er onmiddellijk op uit. “Het maakt me niet uit of ik al in mijn pyjama zit of niet; als er ergens een unieke vogelsoort opduikt, ben ik meteen onderweg,” vertelt Francis. “De liefde voor fotografie koester ik al sinds de leeftijd van 16 jaar. Aanvankelijk legde ik belangeloos communies van kinderen uit mijn directe omgeving en rally’s vast op de gevoelige plaat, omdat ik dat een leuk tijdverdrijf vond. Na het maken van de foto’s volgde het tijdrovende ontwikkelen ervan.”

“Later schakelde ik over op het fotograferen van vogels. Tot nu toe heb ik al 332 verschillende soorten kunnen vastleggen. Maar het verloopt niet altijd zoals gepland. Afgelopen zomer wilde ik op een zonnige ochtend aan het Gavermeer in Harelbeke unieke foto’s maken van een Woudaapje. Mijn enthousiasme was echter zo groot dat ik in een boom klom. Nadat ik een prachtige reeks van de kleinste reigersoort van Europa had gemaakt, realiseerde ik me even niet meer dat ik op een tak van de boom zat en plonsde met een smak in het water, inclusief mijn fototoestel. Het resultaat: een kapot fototoestel en natte kleren! Maar dat neem ik er graag bij, net als het urenlang wachten om die ene fotoreeks te kunnen maken bij het spotten van een unieke vogel.”

Blauwe Rotslijster

“Deze week nog trok ik na een tip te hebben gekregen twee dagen richting de Ardennen, specifiek naar Durbuy, in de hoop daar unieke beelden te schieten van een Blauwe Rotsleister, een bergvogel die je normaal niet in België ziet.”  De lijst van waarnemingen die de gepensioneerde schrijnwerker de afgelopen jaren heeft gedaan, is dan ook eindeloos lang.

Aalscholver

“Ik ben altijd al een fervent fotograaf geweest, maar vroeger ontbrak het me aan tijd om daar veel mee bezig te zijn,” vervolgt Francis. “Ook het prijskaartje verbonden aan het materiaal dat ik gebruik is hoog. Gelukkig word ik volop gesteund door mijn partner en hebben we goede afspraken als ik nieuw materiaal wil aanschaffen. Ik beperk me echter niet tot België om mijn hobby te beoefenen. Binnenkort reis ik opnieuw naar Gambia om ook daar het dierenrijk op de foto vast te leggen. Natuurlijk zal dit vooral de aanwezige vogelpopulatie betreffen.”

Ijsvogel

“In eigen land maak ik deel uit van een WhatsApp-groepje waarin vogelliefhebbers elkaar informeren als ze een bijzondere vogel hebben gespot. Sinds de coronapandemie is de interesse in het spotten van vogels sterk toegenomen, waardoor er soms ook wat jaloezie kan ontstaan bij sommige vogelaars. Maar soms hoef je niet ver te gaan om unieke foto’s te maken. Zo spotte ik onlangs een ijsvogel in het Heulebeekdomein. Het bleek echter om een koppeltje te gaan. Twee maanden lang heb ik dagelijks in een struik gezeten om het volledige paringsritueel vast te leggen, een ware verrijking voor een vogelliefhebber als ik!”

“In datzelfde Heulebeekdomein legde ik ook een Vuurhouthaantje vast op foto, nadat ik op het geluid was afgegaan. Ik besteed met veel plezier vele uren om dergelijke prachtige foto’s te maken, waar dan ook in ons land. Maar ik kom niet altijd met de hoofdvogel naar huis, want soms zijn er dagen dat er niets te zien is dat mijn interesse wekt.” Francis hoopt ook in 2024 weer diverse nieuwe vogelsoorten aan zijn waarnemingen toe te voegen en ze vast te leggen op de gevoelige plaat!  Wie het fotowerk van Francis Pattyn wil volgen kan terecht op zijn facebookpagina waar hij al zijn waarnemingen op deelt.  Ondanks hij doorheen de jaren reeds een prachtige fotocollectie bijeen wist te fotograferen nam Francis nog nooit deel aan een fotowedstrijd met zijn werk.    Er kwam wel reeds vanuit de gemeente interesse om in de toekomst zijn fotowerk eens tentoon te stellen.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
13 januari 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Samenleving
De ultieme voetbalkenner is van Kuurne

De ultieme voetbalkenner is van Kuurne

KUURNE – Tot 14 juli rolt de bal op het Europees Kampioenschap voetbal in Duitsland. Gemeente Kuurne heeft, in samenwerking met Tifogame, een gepersonaliseerd online