BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Week van de Poëzie gaat in Wevelgem niet ongemerkt voorbij

Week van de Poëzie gaat in Wevelgem niet ongemerkt voorbij

WEVELGEM – Binnenkort staat opnieuw de Poëzieweek gepland met als startpunt de Gedichtendag, naar jaarlijkse traditie op de laatste donderdag van januari. Ook in de Wevelgemse bibliotheek gaan tijdens de Week van de Poëzie (van donderdag 25 januari tot en met woensdag 31 januari) activiteiten door waarbij de dichtkunst centraal staat. In de Poëzieweek brengt de bib je graag in contact met de mooiste versregels en meest creatieve woordkunstwerken die je kunnen beroeren en inspireren.

Wevelgem neemt deel aan het project Weesgedichten. De bibliotheek koos 25 weesgedichten, die inwoners van Wevelgem, Gullegem en Moorsele konden adopteren. Het adopteren van de weesgedichten was een succes: in een mum van tijd vonden alle 25 gedichten hun adoptant.

Weesgedichten

Bij de start van de Poëzieweek gaat een team illustratoren op pad, om de 25 geadopteerde gedichten in hun mooiste handschrift en met afwasbare stiften op de adoptieramen te schrijven.

Tijdens de Poëzieweek zullen deze raamgedichten te vinden zijn doorheen Wevelgem en Gullegem.
Zo wordt Wevelgem een bewandelbare poëziebundel.

Gedichtendag

Op Gedichtendag, donderdag 25 januari, toont de bib de documentaire Over De Muren Heen: een beklijvende ontmoeting tussen gedetineerden en vrije burgers, die samen ‘poetry slam’ maken binnen de muren van de gevangenissen Oudenaarde, Gent en Ruiselede.

Na de documentaire kan je nog luisteren naar een live poetry slam: een voordracht van poëzie waarbij slamdichters hun gedichten presenteren met intonatie, ritme en lichaamstaal. De voordracht begint om 19.30 uur in de Bib in het Park in Wevelgem. Tickets zijn gratis maar moeten wel gereserveerd worden. Dit kan via een bezoekje aan de bibliotheek of online.

Poëtisch parcours

De poëtische activiteiten worden afgesloten met wat beweging: op zondag 28 januari kan je door Wevelgem fietsen langs verschillende geadopteerde weesgedichten.

Tijdens dit poëtisch parcours houden de fietslustige poëzieliefhebbers halt aan verschillende raamgedichten die live worden voorgedragen.

De start vindt plaats aan Bib in het Park, waar het eerste gedicht wordt voorgedragen door Koen D’haene, auteur en geboren en getogen Wevelgemnaar. Ook Philip Hoorne, dichter en bloemlezer wonende te Wevelgem, fietst mee.

Deze poëtische fietstocht eindigt ook aan Bib in het Park voor een afsluitend drankje. Ook hier is deelnemen gratis, maar wordt gevraagd om in te schrijven bij een bezoekje aan de bib of online.

Praktisch

Poetry slam: op donderdag 25 januari om 19.30 uur in Bib in het Park
Poezie op de fiets: op zondag 28 januari, 10.15 uur aan Bib in het Park

Alle info en inschrijvingen

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
24 januari 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Evenementen, Nieuws
Herbert Verhaeghe

Kuurne meets Kuurne in … Wevelgem

WEVELGEM – Zanger-presentator Herbert Verhaeghe is een bezige bij én Kuurnenaar. Zijn dorpsgenoot, Nico Speleers, ook een bezige bij (én dus ook) Kuurnenaar, ontmoet Herbert