BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

West-Vlaamse partners gaan voor de vierentwintigste keer op zoek naar ontwerpers via Oproep WinVorm

West-Vlaamse partners gaan voor de vierentwintigste keer op zoek naar ontwerpers via Oproep WinVorm

BRUGGE – Via ‘Oproep WinVorm’ gaan de Provincie West-Vlaanderen, de intercommunales WVI en Leiedal en de Vlaams Bouwmeester opnieuw op zoek naar ontwerpers voor verschillende opdrachten van West-Vlaamse lokale besturen. 

‘Oproep WinVorm’ is een architectuurwedstrijd die West-Vlaamse publieke overheden ondersteunt bij de selectie van goede ontwerpers en ontwerpteams. Het gaat telkens om diverse opdrachten op vlak van bouwkunde, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Het is de intentie om ‘Oproep WinVorm’ twee maal per jaar te organiseren. Nu is het initiatief toe aan z’n vierentwintigste editie. De afgelopen drieëntwintig oproepen, sinds de zomer van 2012, waren een succes. In totaal stelden zich meer dan 700 ontwerpers kandidaat voor 114 opdrachten. Momenteel zijn de ontwerpers van de vorige opdrachten aan de slag.De projecten die al gerealiseerd zijn, zijn terug te vinden op www.winvorm.be

Vijf opdrachten

Voor deze editie zijn er vijf opdrachten:‘Duinenhuis Koksijde, ‘Vijvers Markey Adinkerke’, ‘Landmark Zwembad Spiere, ‘Fietsbrug Wevelgem’ en ‘Patrimoniumstudie Wielsbeke’. Een uitgebreide beschrijving van de projecten is terug te vinden op de website www.winvorm.be/nl/oproep-winvorm/.

Procedureverloop

Ontwerpers en ontwerpteams die zich willen kandidaat stellen, kunnen zich inschrijven via de website tot vrijdag 23 februari. Ze kunnen hun kandidatuur indienen voor één of meerdere opdrachten.

De selectie van de ontwerpers gebeurt in het voorjaar. Daarna gaan per project drie ontwerpteams aan de slag. De geselecteerde ontwerpen worden door de opdrachtgever vergoed. 

Sterke lokale verankering

‘Oproep WinVorm’ is voor de Provincie West-Vlaanderen, wat de ‘Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester’ is voor Vlaanderen. Dit initiatief helpt openbare besturen, die op zoek zijn naar een goede ontwerper, om tot architecturale, landschappelijke en ruimtelijke kwaliteit te komen. Het grote verschil met de Open Oproep op Vlaams niveau, is de sterke lokale verankering: de opdrachtgevers van ‘Oproep WinVorm’ zijn vooral lokale West-Vlaamse overheden en besturen die vanuit de Provincie ondersteund en begeleid worden. Bij ‘Oproep WinVorm’ wordt er ook ter plaatse vergaderd en wordt de procedure zo kort mogelijk gehouden. Via de overkoepelende werking van WinVorm worden ook lezingen georganiseerd en kunnen openbare besturen terecht voor advies bij de Kwaliteitskamer.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
30 januari 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving