BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Wevelgem veiliger voor zwakke weggebruiker

Wevelgem veiliger voor zwakke weggebruiker

WEVELGEM – In december vorig jaar besliste het college van Wevelgem de maximaal toegelaten snelheid op gemeentewegen buiten de bebouwde kom te verlagen. Waar het vroeger nog toegelaten was om op bepaalde (delen van) wegen in zowel Wevelgem, Gullegem als Moorsele aan 70 km/u te rijden, werd dit maximum op verschillende plaatsen verlaagd naar 50 km/u.

Daarnaast zet Wevelgem haar ambities als fietsgemeente in de verf. Deelgemeente Gullegem was al langer bekend met een fietszone in het centrum. Voortaan zijn ook de Wevelgemse centrumstraten aan de beurt.

Fietsparcours in het centrum

Er wordt een fietszone aangelegd in delen van de Brugstraat, de Lode De Boningestraat, de Hoogstraat en de Stationsstraat. De delen die fietszone worden, zijn allemaal zones waar al een maximumsnelheid van 30 km/u geldt. Daarnaast wordt ook een fietszone aangelegd in de Goudbergstraat, meer bepaald in het deel tussen de Lauwestraat en de Kloosterstraat. Indien gewenst kunnen in de toekomst nog zones aan dit lijstje worden toegevoegd.

Fietszones zichtbaar maken

In de loop van vorige week werden de verkeersborden geplaatst. Begin deze week volgden de wegmarkeringen. Het bord ‘fietszone’ duidt, net zoals bijvoorbeeld een bord ‘zone 30’, het begin van een zone aan en moet niet bij elke kruising opnieuw herhaald worden (wat bij een fietsstraat wel het geval was). De weggebruiker bevindt zich dus in een fietszone tot hij het bord ‘einde fietszone’ gepasseerd is.

Fietsers op de eerste plaats

In een fietszone moeten auto’s en bromfietsers achter de fietser blijven en mag de fietser zijn positie innemen in het midden van het rijvak. Situaties waarbij een ouder en kind noodgedwongen achter elkaar moeten fietsen om de auto’s rakelings langs hen heen te zien passeren, zijn in zo’n zone dus voltooid verleden tijd. De weggebruikers moeten hun snelheid er bovendien beperken tot 30 km/u.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
31 januari 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving