BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Wizz Air blijft de meest ecologische vliegoptie

Wizz Air blijft de meest ecologische vliegoptie

BOEDAPEST – De gemiddelde CO2-uitstoot van Wizz Air, Europa’s snelst groeiende en meest duurzame luchtvaartmaatschappij ter wereld, bedroeg in 2023 amper 51,5 gram per passagier per km. Dat is ruim 6,8% minder dan het jaar voordien. Het is meteen ook het laagste gemiddelde CO2-intensiteitsresultaat ooit gemeten bij een luchtvaartmaatschappij over een periode van 12 maanden. Wizz Air is in vergelijking met zijn belangrijkste concurrenten de leider op het vlak van de vermindering van de koolstofemissies per passagier per kilometer.

In februari 2023 behaalde Wizz Air zijn laagste CO2-uitstoot per passagier per km ooit, namelijk 48,9 gram, 8,3% minder dan in februari 2022.

Wizz Air wil tegen 2030 zijn CO2-intensiteit verminderen met 25 procent. Een essentieel element van deze duurzaamheidsstrategie van de luchtvaartmaatschappij, is de vernieuwing van de vloot. Wizz Air vervangt de oudste vliegtuigen door toestellen van de jongste en zuinigste generatie. In 2023 nam de lagekostenmaatschappij 32 Airbus A321 neo’s in gebruik. Momenteel telt de WIZZ-vloot 195 Airbus-toestellen, waarvan de gemiddelde leeftijd slechts 4,3 jaar bedraagt. Dat is ruim onder de gemiddelde leeftijd van de vliegtuigen van de andere grote Europese carriers. Die schommelt namelijk rond de 10 jaar.

Wizz Air werkte in 2023 samen met Neste en Cepsa, twee producenten van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF). Om de ontwikkeling van SAF te ondersteunen, investeerde de lagekostenmaatschappij tevens 5 miljoen Britse pond in het Brits biobrandstofbedrijf Firefly Green Fuels, en participeerde ze voor 50 miljoen US dollar in de in de VS gevestigde SAF-startup CleanJoule.

In 2023 lanceerde Wizz Air samen met Aviation Services op de luchthaven van Rome-Fiumicino en met Menzies Aviation op de luchthaven van Boedapest 100% elektrische turnarounds. Dankzij deze stappen kan de CO2-uitstoot van het grondafhandelingsproces, in vergelijking met diesel aangedreven materieel, met zo’n 80 tot 85% verminderd worden.

Over Wizz Air:
​Wizz Air, Europa’s snelst groeiende ultra-lowcostmaatschappij, telt een vloot van 195 toestellen van de Airbus A320-reeks. Alle Wizz Air-vluchten worden uitgevoerd met Airbus A320’s (180 stoelen), Airbus A320neo’s (186 stoelen), Airbus A321’s (230 stoelen) en Airbus A321neo’s (239 stoelen). In 2023 vervoerde WIZZ 60,3 miljoen passagiers.

Meer informatie over Wizz Airs duurzaamheidsstrategie vind je hier  

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
16 januari 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws