BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Antigone presenteert DODO

Antigone presenteert DODO 001

KORTRIJK – De dodo is een uitgestorven vogel, die in de tropische bossen van Mauritius leefde. Hij wordt opnieuw tot leven gewekt in een theaterstuk van Giovanni Baudonck (een Gentse zanger, acteur, theatermaker en slam poet met deels Mauritiaanse roots). Met voordrachtspoëzie, gesproken woord en zang, herschrijft Baudonck – samen met muzikant Jonas Van den Bossche – een geschiedenis, die met elke generatie dreigt te verdwijnen. Hoe waarschijnlijk is een terug-tot-leven wekken, in een wereld die nauwelijks nog verbinding met fauna en flora voelt?

Met DODO gaan Giovanni Baudonck en muzikant Jonas Van den Bossche richting Mauritius. Dit Afrikaans eiland – in de Indische Oceaan – werd door opeenvolgende kolonisaties en dus, door de komst van verschillende bevolkingsgroepen (Nederlanders, Fransen en Engelsen), een kleurrijke cocktail van culturen. Toch was dit eiland oorspronkelijk ooit uitsluitend bewoond door een inmiddels uitgestorven vogel, de dodo.

Culturele coördinaten

Mauritius geraakt door die kolonisatie overspoeld met uitheemse gewassen en uitheemse dieren, die het oorspronkelijke ecosysteem vernietigen. De oorspronkelijke Mauritianen worden uit hun huizen weggerukt, onvrijwillig gedeporteerd en elders, tot onmenselijke en onbetaalde arbeid gedwongen. Wat zijn de culturele coördinaten, die de identiteit bepalen, van een bevolking die deze gewelddadige mutaties in zich draagt?

DODO is een meeslepende en visueel verbluffende muziektheaterproductie. Het podium verandert in een ​​transportzone, waar historische bagage, wordt afgestoft en gewaardeerd. Deksels van beerputten worden opgetild en vervolgens aan het zicht onttrokken met de uitroep ‘Uit het oog, uit het hart!’

Er wordt tot in detail aan het publiek uitgelegd, dat degenen die de hulpbronnen controleren, de macht hebben, en dat je, ondanks dat je officieel onafhankelijk bent, nog steeds geen beslissende stem over je territorium hebt.

You’re the voice

Giovanni Baudonck geeft via rap en zang, stem aan dit verhaal. Hij gaat een schokkende muzikale dialoog aan met muzikant Jonas Van den Bossche. Het is een meertalig verhaal – Nederlands, Frans, Engels en Creools – over de complexe identiteit van het eiland en hoe dit de persoonlijke zoektocht naar identiteit van Giovanni Baudonck beïnvloedt.

DODO gaat in première op donderdag 7 maart om 20u15 in Antigone Kortrijk. Andere voorstellingen: op vrijdag 8 maart om 14u00 en om 20u15 telkens op dezelfde locatie, Overleiestraat 47, 8500 Kortrijk. Alle informatie over DODO en ticketverkoop vind je hier.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
16 februari 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Evenementen, Nieuws
Domino opent deuren

Domino opent deuren

KORTRIJK – Er is een nieuw ambachtelijk baken van smaak en inclusie in de stad. Bakkerij “Domino” opent haar deuren in de Filips van de

Mooov in Zuid-West-Vlaanderen *

Mooov in Zuid-West-Vlaanderen *

Zuid-West-Vlaanderen – Van 18 april tot 2 mei strijkt MOOOV neer in Zuid-West-Vlaanderen. Een brede waaier aan films uit alle hoeken van de wereld, reizen