BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Begraafplaats Menenstraat evolueert naar sereen belevingspark

Begraafplaats Menenstraat evolueert naar sereen belevingspark

WEVELGEM – heeft ambitieuze plannen voor de begraafplaats in de Menenstraat. Al sinds de jaren ’90 gebeuren er enkel nog bijzettingen. Er is immers een ‘nieuwe’ begraafplaats in de Moorselestraat iets verderop. Daardoor wordt de oude begraafplaats elk jaar wat groener. Oude zerken die verwaarloosd zijn of waarvan de concessie verlopen is, worden geleidelijk weggenomen. Dat geeft de mogelijkheid om de oude begraafplaats te vergroenen. Zo wordt de oude begraafplaats steeds meer een volwaardig sluitstuk tussen het park en het Sportspoor.

Wanneer men vandaag langs de begraafplaats passeert, is er weinig parkgevoel. De begraafplaats wordt grotendeels omheind, door hoge muren en tralies en het groen blijft beperkt. Door het planten van hoogstamfruitbomen en de aanleg van graspaden en bloemenweides, wil het gemeentebestuur een nieuwe groene long creëren. Een groene long, waarin nog steeds ruimte is voor rouw, sereniteit, rust en bezinning. Maar ook rouwbeleving gaat mee met zijn tijd en kan een ruimere invulling krijgen. Waarom zouden ingetogen evenementen – zoals een kleinschalig klassiek concert of een poëzielezing bijvoorbeeld – op een dergelijke locatie niet tot hun recht kunnen komen?

Het visieplan hoe de begraafplaats er in de toekomst zal uitzien, kreeg de voorbije maanden steeds concreter vorm. Het gemeentebestuur deed hiervoor een beroep op De Witte Kamer. In een participatiemoment, werden ook de omwonenden betrokken bij de plannen en werd geluisterd naar hun bezorgdheden en suggesties.

Geleidelijk aan

De transformatie zal een natuurlijk, geleidelijk verloop kennen. Het uiteindelijke eindresultaat is pas voor binnen enkele tientallen jaren. Enkel het funerair erfgoed blijft behouden, met bijzondere aandacht voor de kapel Vanackere en de Commonwealth graven, die gerenoveerd worden. Daarnaast wordt de vrijgekomen ruimte, ook benut voor nieuwe elementen: er zijn plannen voor een centraal ontmoetingsplein, er komt een centraal pad, dat het park verbindt met De Zwemkom, een groenbuffer langs de spoorweg en ook een ‘troostvloer’ behoort tot de plannen. De troostvloer wordt een decoratief element, samengesteld uit waardevolle delen van oude zerken. Het voormalige lijkhuisje wordt al jaren niet meer als dusdanig gebruikt, maar is te waardevol om verloren te laten gaan. Daarom wordt, door de dienst Vrije Tijd, op zoek gegaan naar een mooie invulling. Er kunnen op termijn bijvoorbeeld voorleessessies, vormingen of exposities doorgaan.

Enkele eerste stappen

Komend voorjaar kunnen, al enkele eerste stappen, richting het nieuwe plan worden gezet. De haag langs de N8 zal worden gerooid en de tralies worden al verwijderd. Ter vervanging zal een bloemenborder worden aangelegd. Later volgen dan de renovatie van de kapel Vanackere en kunnen de nodige bomen, beplanting en het centrale ontmoetingsplein worden voorzien.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
23 februari 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving