BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Bestrijding wateroverlast op Koninklijke Baan (N34)

Bestrijding wateroverlast op Koninklijke Baan (N34)

DE HAAN – Sinds vorige week is de Koninklijke Baan (N34) in de rijrichting De Haan/Blankenberge afgesloten voor het verkeer omwille van de aanhoudende wateroverlast, vanaf Vosseslag tot de tramhalte De Haan aan Zee. Er worden 5 pompwagens ingeschakeld om de wateroverlast aan te pakken. Verkeer moet voorlopig omrijden via de Driftweg (N317).

De gewestweg Koninklijke Baan (N34) ligt op die locatie vlak naast beschermd en waardevol natuurgebied De Duinbossen waardoor er geen afvoerputten zijn. De bodem is zodanig verzadigd, dat het water niet meer weg kan. Het gaat om zandgrond, maar dieper in de bodem, is er een kleilaag waar water moeilijk door kan om verder de bodem in te dringen. Het Agentschap Natuur en Bos meldt, dat de grondwatertafel, momenteel, meer dan een halve meter hoger staat dan normaal. Nooit eerder was er zo’n watermassa op die locatie. De beperkte waterstagnatie in winterperiodes op de parkeerstrook (waar weinig parkeerdruk is in winterperiode) gaf nog nooit eerder problemen. 

Vijf pompwagens

Eind vorige week werd al een pompwagen ingeschakeld, die in totaal 600 m³ water oppompte, maar dit gaf geen resultaat, waardoor de weg ook dit weekend afgesloten bleef. Sinds maandagochtend 26 februari, zijn er 5 pompwagens aan het werk, die normaal 600 m³ water per uur zouden moeten wegpompen en afvoeren via de waterloop Dorpszwijn. Maar de weersvoorspellingen beloven weinig goeds, aangezien er de eerstkomende dagen nog heel wat regen zal vallen. Het blijft dus uitkijken naar het resultaat van de wegpomp-operatie afwachten welk resultaat we zullen verkrijgen met het wegpompen van het water. Zolang de weg niet vrij is, moet verkeer omrijden via de Driftweg (N317).

Overleg met ANB en gemeente De Haan

AWV gaat op korte termijn in overleg met zowel de gemeente De Haan als het Agentschap voor Natuur en Bos om te kijken of er een gedegen oplossing kan gevonden worden voor dit probleem.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
27 februari 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving