BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Bouw van nieuwe brandweerkazerne van start op Evolis in 2025

KORTRIJK/ZWEVEGEM – Afgelopen donderdag werden de plannen onthuld voor de nieuwe brandweerkazerne van de hulpverleningszone Fluvia op Evolis, waarvan de bouw gepland staat voor 2025. Zowel de hoofdpost als de post Zwevegem zullen hun intrek nemen in deze moderne faciliteit. De hoofdzetel, ontworpen voor ongeveer 180 medewerkers, zal gevestigd worden op het bedrijventerrein Evolis, dat beheerd wordt door de streekintercommunale Leiedal.

“De aanvraag voor de omgevingsvergunning van de nieuwe kazerne is vorige week ingediend,” vertelt Francis Benoit, zonevoorzitter van Fluvia. “Deze hoofdkazerne markeert het sluitstuk van een reeks nieuwbouwprojecten binnen de zone, die sinds 2014 zijn gerealiseerd. Voorbeelden hiervan zijn de nieuwe kazernes in Menen, Belgiek in Deerlijk, Bramier waar de posten Marke en Lauwe zijn gecentraliseerd en de kazerne in Sint-Eloois-Vijve, waar de posten van Waregem en Beveren-Leie zijn ondergebracht. De kazerne op Evolis zal niet alleen indrukwekkend in omvang zijn, maar tevens de grootste van de zone.”

Diverse trainingsfaciliteiten

Als alles volgens plan verloopt, moet de nieuwe kazerne tegen eind 2026 gereed zijn. Ongeveer 180 medewerkers zullen in het nieuwe gebouw hun vaste stek krijgen. Naast kantoren voor de brandweer wordt het complex voorzien van diverse trainingsfaciliteiten die realistische scenario’s nabootsen, zoals een oefentoren voor koude blusoefeningen en mogelijkheden voor het klimteam om benarde situaties te simuleren. Verder omvat het gebouw een sportzaal en fitnessruimte, evenals een multifunctionele ruimte die ten dienste zal staan voor de kmo’s van Evolis.

Foto Samson

Overnachten in container

“Deze nieuwe kazerne komt precies op tijd,” benadrukt zonecommandant kolonel Olivier Dorme. “Verbeterde faciliteiten zijn nodig voor het ontvangen van bezoekers, het aanbieden van onderwijsinfrastructuur en het huisvesten van ons personeel. Een gebrek aan ruimte dwingt onze manschappen momenteel zelfs om ’s nachts in containers te rusten. Net als de kazerne in Kortrijk uit 1982 is ook die van Zwevegem uit 1962 toe aan vernieuwing.”

Meer dan enkel een kazerne

Bij het binnenrijden van het Evolis-terrein zal de nieuwe brandweerkazerne de bezoekers begroeten. “De brandweer heeft een maatschappelijk doel, waarvoor altijd plaats voorzien was op dit regionale bedrijventerrein. We zijn tevreden dat de ontwerpers rekening hielden met onze ambities rond gedeeld gebruik.  Zo staat de geplande facility-ruimte ten dienste van alle actoren op het bedrijventerrein”, bekrachtigt Wout Maddens, voorzitter van Leiedal.

Informatiecentrum voor het brede publiek

Het ontwerp van de nieuwe brandweerkazerne, gelegen op het terrein van het huidige parkeerterrein voor een zomerbar, is afkomstig van de samenwerkende architectenbureaus Archiles Architecten en Compagnie-O Architects. Het nieuwe gebouw wordt meer dan alleen een kazerne; het zal tevens ook fungeren als een informatiecentrum met educatieve en informatieve mogelijkheden voor het brede publiek.

Het aanbestedingsdossier voor de nieuwe kazerne wordt kort voor de zomer verwacht. De hulpverleningszone Fluvia kijkt nu al reikhalzend uit naar het begin van 2025, wanneer de eerste steen gelegd kan worden. De geschatte kosten voor de nieuwe hoofdzetel van de brandweer bedragen ongeveer twintig miljoen euro.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
8 februari 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Samenleving
Sundown Festival bij Wever en Ducré

Sundown Festival bij Wever en Ducré

KORTRIJK – Op vrijdag 7 juni verzamelde verlichtingsfabrikant Wever en Ducré, medewerkers en klanten, op haar bedrijfsterrein op Evolis Kortrijk, dat voor de gelegenheid werd