BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Brandweer Westhoek stelt nieuwe mobiele commando unit voor

Brandweer Westhoek stelt nieuwe mobiele commando unit voor

WESTHOEK – Gisteren stelde Brandweer Westhoek een nieuwe mobiele commando unit voor. Deze mobiele commando unit speelt een cruciale rol bij het coördineren en leiden van grootschalige brandbestrijdings- en reddingsoperaties. Het voertuig is uitgerust met de nieuwste 5G technologie waardoor naadloze communicatie mogelijk is tussen onze teams ter plaatse, het crisiscentrum en andere hulpdiensten. Deze communicatie stelt ons in staat om snel en accuraat informatie uit te wisselen, beslissingen te nemen en de coördinatie van de operatie te optimaliseren.

De mobiele commando unit beschikt over een vergaderruimte, waarin de diverse disciplines binnen de noodplanning (brandweer, politie, medische diensten, logistieke diensten en communicatiediensten) en betrokken partijen kunnen overleggen en beslissingen nemen tijdens grootschalige interventies. Dit bevordert de samenwerking en zorgt, voor een gecoördineerde respons in situaties die om een gezamenlijke inspanning vragen. Daarnaast is er een aparte ruimte voor radio-operatoren en notulisten, om de ontwikkelingen op het terrein verder op te volgens tijdens de overlegmomenten. Aan de buitenzijde werd een luifel voorzien zodat snelle briefings van flank officieren, speciale teams en manschappen ook buiten in overdekte omstandigheden kunnen gebeuren.

5G technologie voor vlotte communicatie

De mobiele commando unit is voorzien van een state-of-the-art commandocentrum, met computersystemen en een 86” smartboard, waardoor in real-time, informatie over de noodsituatie kan worden gevisualiseerd en geanalyseerd. Hierdoor kan de situatie beter worden ingeschat, de strategie bepaald en de inzet van middelen geoptimaliseerd.

Het gebruik van 5G verbetert niet alleen de betrouwbaarheid van communicatieplatformen, maar het maakt ook het verzenden van grote hoeveelheden digitale informatie naar andere diensten mogelijk. Dat biedt opportuniteiten om snel en gemakkelijk toegang te krijgen tot beelden van mobiele camera’s en drones in de Mobiele Commando Unit, die uitgerust is met de nieuwste 5G technologie.

De vergaderruimte is tevens voorzien van een goeie warmte/koude isolatie en een ventilatiesysteem. Een vergadertafel waaraan zowel staand als zittend kan vergaderd worden, zorgt voor de nodige ergonomie tijdens de vaak langdurige inzetten.

De mobiele commando unit kan ruim 2 uur autonoom werken op batterij en is voorzien van een stroomgroep om zelfstandig te kunnen verder werken zonder andere stroomvoorzieningen.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
29 februari 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Evenementen, Nieuws