BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Brussels Airport verdubbelt eigen zonne-energie met nieuwe zonnepanelen in cargozone

Brussels Airport verdubbelt eigen zonne-energie met nieuwe zonnepanelen in cargozone

ZAVENTEM – Brussels Airport wil tegen 2030 als luchthavenuitbater geen CO2 meer uitstoten. De luchthaven zet onder meer in op meer groene energie, zoals zonne-energie. Op de nieuwste gebouwen in de westkant van de cargozone wordt momenteel een grote hoeveelheid zonnepanelen geïnstalleerd, het gaat om een totale oppervlakte van 65.000 m². De helft van de zonnestroom zal gebruikt worden door Brussels Airport, waardoor de eigen energievoorziening via zonne-energie van 4% naar 9% zal gaan. De andere helft zal afgenomen worden door de partners in de zone.

Eind januari zijn de werken om zonnepanelen te installeren op de nieuwste gebouwen in de cargozone gestart. Het gaat om de gebouwen van Kuehne+Nagel, Worldwide Flight Services, Expeditors, Swissport en Herfurth. Er zal 65.000 m² aan zonnepanelen worden geplaatst, wat overeenkomt met 7.300 Megawattuur groene stroom, genoeg voor 2.100 gezinnen.

Netto nuluitstoot voor Brussels Airport

Dit zonnepanelen-project is een belangrijke stap naar netto nuluitstoot voor Brussels Airport. Het verdubbelt het gebruik van zonne-energie voor eigen doeleinden en biedt lokale groene stroom aan de cargopartners om hun CO2-uitstoot te verminderen, aldus CEO Arnaud Feist.

De huidige zonnepanelen leveren 4% van de stroom aan Brussels Airport. Met de nieuwe zonnepanelen zal dit stijgen naar 9%, waarbij de helft van de opgewekte energie beschikbaar zal zijn voor de cargopartners.

Brussels Airport is al sinds 2018 CO2-neutraal als luchthavenuitbater

De ambitie om netto nuluitstoot te bereiken is vervroegd van 2050 naar 2030, met zonne-energie als cruciaal element. De eerste installatie zal eind mei gereed zijn, waardoor groene energie, vanaf juni beschikbaar is. Verdere locaties voor zonnepanelen worden onderzocht, met het doel om tegen 2027, 27 MWp te realiseren, wat jaarlijks 24.000 Megawattuur oplevert.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
20 februari 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws