BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Sport

Diabeet zijn hoeft geen beletsel te zijn om competitief te motorcrossen 

Mattis Carlier

KUURNE – Mattis Carlier (20) bereidt zich momenteel intensief voor op het aankomende motorcrossseizoen. Na aanvankelijk voetbal te hebben gespeeld en aan veldrijden te hebben gedaan, koos hij op dertienjarige leeftijd voor motorcross, waarmee hij in de voetsporen van zijn vader trad. Aangezien het in België beperkt is om te trainen, bevindt Mattis zich vaak in het buitenland om zijn prestaties en rijvaardigheid te verbeteren.

Mattis Carlier studeert aan de VIVES Hogeschool in Torhout, waar hij de opleiding tot leerkracht Lichamelijke Opvoeding volgt. Hij is de zoon van Patrick Carlier en Sophie De Vrient en geboren op 23 januari 2004. Momenteel herstelt Mattis, die diabetes heeft, echter van een recente medische ingreep waarbij vorige week een insulinepomp werd geïmplanteerd. Zijn suikerziekte weerhoudt hem echter niet om zijn geliefde sport, motorcross, te beoefenen.

In de voetsporen van vader

“Sinds mijn jeugd ben ik gefascineerd door motorcross”, opent een gemotiveerde Mattis het gesprek, “Als kind kreeg ik van mijn ouders een kindermotor en een quad. Aangezien mijn vader zelf een actieve motorcrosser was en zelfs in 2015 kampioen van België werd, is het begrijpelijk dat ik ook veel interesse toon in deze sport, aangezien ik het met de paplepel kreeg ingegoten. Sterker nog, ik rijd met het nummer 63 op mijn motorcrosskledij. Dat nummer is trouwens niet toevallig gekozen, want ook mijn vader, Patrick Carlier, droeg het op zijn shirt toen hij deelnam aan wedstrijden!”

Belgisch Kampioen

In 2019 voegde Mattis de titel van Belgisch Kampioen bij de aspiranten open 125 cc toe aan zijn palmares. “Motorcross is zowel fysiek als mentaal een zware sport”, vervolgt Mattis. “Ik ben ooit begonnen zonder specifiek doel, gewoon rijden en plezier hebben, zeiden mijn ouders, en dat heb ik ook gedaan. Je moet je goed voelen in je vel om goede prestaties te kunnen neerzetten. Om mijn conditie te onderhouden, loop, fiets en zwem ik regelmatig en doe ik aan krachttraining.”

Doelman bij FC Eendracht Kuurne

“Ik begon in 2016 met crossen bij de VJMO. Zo pikte ik af en toe een wedstrijd mee. Ik deed toen ook nog aan veldrijden en was doelman bij het voetbalteam FC Eendracht Kuurne. In het seizoen 2017 begon ik beter te rijden en behaalde regelmatig topvijfplaatsen bij de Nieuwelingen 85cc. Trainen in België is echter moeilijk geworden, omdat slechts een handvol oefenterreinen overgebleven zijn. Met de jaren zijn stuk voor stuk de bestaande oefenterreinen in ons land gesloten, waardoor ik nu verplicht ben om in het buitenland te gaan trainen. Vorig jaar trainde ik tijdens de paasvakantie in Italië en tijdens de kerstvakantie reisde ik af richting Spanje om mijn rijtechniek verder te verfijnen. Als ik in België train, doe ik dat vooral op het oefenterrein van Komen.”

Enkele mindere momenten

Mattis kende de afgelopen jaren echter ook mindere momenten in zijn motorcrosscarrière. In 2020 liep hij een hersenschudding en enkelbreuk op tijdens een wedstrijd en brak hij zijn onderarm vorig jaar in juni door een inschattingsfout tijdens een wedstrijd in Tielt. “Dit zijn de risico’s van de sport die ik beoefen”, lacht Mattis. “Daarnaast ben ik diabeet, maar ook dat weerhoudt me er niet van om mijn favoriete sport te blijven beoefenen. In 2019 moest ik echter tijdens de bekende strandrace Le Touquet – waar ik 63ste eindigde van de 175 deelnemers – om het halfuur stoppen om mijn bloedsuikerspiegel te controleren.”

Weinig kunnen trainen

Dit jaar heeft Mattis nog niet veel kunnen trainen. Eerst waren er examens, daarna werd hij gehospitaliseerd voor het plaatsen van een insulinepomp, en op 16 maart staat zijn eerste wedstrijd van het seizoen gepland in de junioren 250 cc klasse in Stekene. 2024 wordt alvast een druk jaar voor Mattis, met deelname aan niet minder dan 30 wedstrijden. Om zijn sport te beoefenen, organiseerde hij onlangs een eetfestijn, hoewel hij bekent dat zijn grootste sponsor zijn eigen ouders zijn. Mattis is hen dan ook heel dankbaar voor hun financiële steun.  Zelf is Mattis actief binnen het motorcrossteam van Raes Autogroep en werd in 2020 uitgeroepen tot sportlaureaat bij de jeugd in Kuurne.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
16 februari 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Sport