BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Eerste dag Lichtfestival bracht 85.000 bezoekers naar Gent

Gent Lichtfestival 2024 01

GENT – De eerste dag van het Lichtfestival heeft 85.000 bezoekers naar Gent gebracht. Vooral de reusachtige rode bol van de Spaanse kunstenaar SpY had heel wat bekijks, maar ook de kleinere installaties vielen in de smaak. De Stad roept op om zoveel mogelijk met de fiets en het openbaar vervoer te komen.

85.000 bezoekers zijn gisteren naar Gent getrokken voor de eerste dag van het Lichtfestival. Ook de komende dagen, worden aardig wat bezoekers verwacht. Starten kan om het even waar. Wie niet in het centrum start, kan genieten van een iets rustigere wandeling.

Publiekslievelingen

Er waren heel wat publiekslievelingen, zoals de projectie op het waterscherm aan de Sint-Jorisbrug, of de grote rode bol aan de Koopvaardijlaan. Ook de vuurvliegjes in het Baudelohof hadden veel bekijks, net zoals het zwevende gezicht in de Hoogpoort en de onderwaterwereld in de stadsgebouwen aan de Sleepstraat.

Guardians of the Earth

Ook de kleinere kunstwerken vielen in de smaak, zoals ‘Guardians of the Earth’, het kunstwerk van het Europees Ruimteagentschap ESA. Het werk projecteert data van de Sentinel-satellieten op een muur in een feest van kleur en licht. Volgens ESA zelf is het “een mijlpaal in het betrekken en sensibiliseren van burgers bij Europese ruimtevaartprogramma’s”. Voor een overzicht van alle 31 werken: www.lichtfestival.gent.

“Fantastisch om na al die voorbereiding het festival eindelijk van start te zien gaan. Schitterende lichtkunstwerken en verwonderde blikken: het wordt weer een prachtige editie.” aldus Bram Van Braeckevelt, Schepen van Feesten.

Mobiliteit

De bemande fietsparkings deden het goed: fietsparking Korenmarkt liep helemaal vol, de bemande fietsparking aan de Dampoort was voor 75 procent bezet, de Sint-Michielsparking voor 50 procent. Aan het Coyendanspark, Sporthal Tolhuis en aan het Stadskantoor was er ruim voldoende plaats.

Park-and-rides

De centrumparkings liepen snel helemaal of bijna helemaal vol. Op de park-and-rides was er voldoende plaats, zeker aan The Loop, de Watersportbaan en Oostakker. De Stad roept bezoekers op om met de fiets of het openbaar vervoer te komen. Wie toch met de auto komt, gebruikt best de park-and-rides. Voor realtime verkeersinformatie, ga naar www.lichtfestival.gent.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
1 februari 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Evenementen, Nieuws