BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Europese primeur: geavanceerde vrachtwagenscanners op beveiligde TotalEnergies snelwegparking in Jabbeke

Europese primeur: geavanceerde vrachtwagenscanners op beveiligde TotalEnergies snelwegparking in Jabbeke

JABBEKE – Volledig vernieuwde shop en restaurant en heringerichte parkeerplaatsen zorgen voor meer veiligheid en comfort voor automobilisten en vrachtwagenchauffeurs.

De snelwegparking aan de E40 in Jabbeke is volledig vernieuwd. Het tankstation, het restaurant en de shop, zijn gemoderniseerd en er zijn nieuwe parkeerplaatsen voor automobilisten aangelegd. Daarnaast is er een grotere en beveiligde parking voor vrachtwagens.

Mac Adress Scanners

Op de parking richting Oostende zijn Mac Address Scanners geïnstalleerd, om de aanwezigheid van transmigranten in de lading te controleren. Deze verbeteringen zorgen ervoor, dat de snelwegparking in Jabbeke voldoet aan de Gold-level EU Parking Standard-certificering.

Het doel is om een lading zonder indringers te hebben, zodat vrachtwagenchauffeurs een Green Lane Stamp kunnen ontvangen, voor een vlotte doorgang en inscheping in de havens van Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk.

Dit is een belangrijke upgrade voor klanten sinds Circle K deel is geworden van Alimentation Couche-Tard Inc. Vice President Didier Dubois van Circle K België benadrukt, dat de veiligheid voor vrachtwagenklanten is verbeterd en dat er een beter aanbod is op het gebied van eten, drinken en service voor iedereen. Sinds 3 januari van dit jaar is de retail & cards activiteiten van TotalEnergies in België een 60/40 joint venture tussen Circle K en TotalEnergies.

Veiligheid en comfort voor alle bezoekers

De heringerichte parking bij de E40 in Jabbeke, zorgt voor een vlotte doorstroming van zowel personenwagens als vrachtwagens. Er is een aparte doorrit voor vrachtwagens (die niet tanken), die leidt naar een ruime en beveiligde betaalde parking met hekwerk en een alarmsysteem.

ANPR-camera’s zorgen voor toegangscontrole en de bewaking wordt gedaan door G4S. Er is ook een geluidsmuur, om het geluid van de snelweg te verminderen. Het aantal parkeerplaatsen is fors uitgebreid, zowel voor vrachtwagens als personenwagens. Er wordt geïnvesteerd in comfort, veiligheid en duurzaamheid, niet alleen in Jabbeke maar ook op andere parkings in Vlaanderen. De totale investering bedraagt 75,5 miljoen euro.

Europese primeur van Green Lane Stamp

De TotalEnergies snelwegparking in Jabbeke, ligt op de route naar de havens van Duinkerke en Calais, waar veel chauffeurs stoppen, voordat ze naar het Verenigd Koninkrijk gaan. Ondanks strengere controles en beveiliging, blijven migranten in vrachtwagens klimmen, op zoek naar een beter leven. Om de veiligheid te vergroten, worden Mac Address Scanners gebruikt, om de lading te controleren en chauffeurs te waarschuwen voor aanwezige migranten. Chauffeurs die hun lading laten scannen bij het in- en uitrijden van een beveiligde parking, kunnen een Green Lane Stamp krijgen. Deze stempel geeft voorrang, bij het aanmelden in havens en bij aankomst op de eindbestemming, wat zorgt voor een snellere verwerking en meer rusttijd voor chauffeurs.

Moderne laadinfrastructuur en volledig vernieuwde restaurant en shop

Het TotalEnergies snelwegstation biedt zowel benzine en diesel als oplaadpunten voor elektrische voertuigen. Er zijn vier High Power Chargers beschikbaar met een laadvermogen tot 300 kW, en acht 22 kW AC-laadpunten op de parkeerplaats. Het restaurant biedt een Belgisch restaurantconcept en een uitgebreid aanbod aan vers voedsel. De vernieuwde shops van Louis Delhaize bieden verse producten en andere benodigdheden. Het station heeft ook extra stopcontacten en usb-poorten, werkruimtes en een speelzone voor kinderen. Het project is ontworpen om klanten een ontspannen en veilige omgeving te bieden.

Bijdrage tot het bevorderen van een slimme en duurzame mobiliteit in de Europese Unie

Het Jabbeke-project is een belangrijke stap in het bevorderen van duurzame en slimme transportsystemen. Het wordt medegefinancierd door de Europese Commissie en sluit aan bij de doelstellingen en het actieplan van de EU voor duurzame mobiliteit.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
6 februari 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving