BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Geutelingen tijdens het kermisweekend

Geutelingen tijdens het kermisweekend

BRAKEL – In de Brakelse deelgemeente Michelbeke doen ze zich – ook tijdens het kermisweekend – tegoed aan de alomgekende geutelingen. De vermaarde Geutelingenfeesten zijn daar aan hun 44ste editie bezig. Het startschot werd er gegeven op zondag 21 januari, met d’iiste geute door B.V. Sofie Dumont, de leste geute is voor volgende week zondag 18 februari.

Wie nog nooit van een geuteling hoorde, zakt in de periode half januari-half februari, beter eens af richting de landelijke Brakelse deelgemeente, in de Vlaamse Ardennen. Want rond deze tijd van het jaar komt daar, de eeuwenoude, ambachtelijke lekkernij even tot leven, om erna weer te gaan rusten, tot het jaar erop.

Een geuteling is een ” Koek die de vorm en de grootte van eenen pannekoek heeft; doch door middel van eenen langsteligen lepel op den gereinigden vloer van den heeten oven gegoten en niet in de pan gebakken wordt.” (Isidoor Teirlinck)

Spaanse bezetting

De geuteling ontstond tijdens de Spaanse bezetting in de 16e eeuw. Toen de Spanjaarden de Nederlanden bezetten, raakte de voorraad maïs op bij de troepen van Alva. Hierdoor konden ze hun gerecht ’tortilla’s’ niet meer bereiden. De legeraanvoerders gaven de lokale bevolking het bevel om iets te maken, dat leek op tortilla’s, maar dan met tarwebloem.

Vroeger werden geutelingen in veel dorpen van de Vlaamse Ardennen gemaakt, tijdens de periode rond Lichtmis. Elk gezin maakte zijn deeg klaar en bracht dit naar de dichtstbijzijnde oven, vaak vergezeld van jenever.

In 1972 werden er nog een paar honderd geutelingen gemaakt door de jeugd van Elst en omstreken. In 1981 werd het Geutelingencomité opgericht en werden de eerste feesten georganiseerd. In 1995 werd de geuteling werd erkend als unieke streekspecialiteit in Europa. In 2017 werd de ambachtelijke geuteling erkend als streekproduct.

Sente Plone

De volkswijsheid zegt, dat je van tandpijn verlost kan geraken, door in een hete geuteling te bijten. De H. Apollonia, geboren in Alexandrië (Egypte), werd vervolgd en gevangen genomen vanwege haar christelijke geloofsovertuiging tijdens het bewind van Keizer Decius. Zij weigerde goddeloze taal te spreken en sprong zelf in het vuur, dat voor haar was aangestoken. Volgens de overlevering, werden daarbij, eerst haar tanden uitgeslagen, werd Apollonia, de patroonheilige van tandartsen, vereerd tegen tandpijn en hoofdpijn. Op 9 februari wordt haar feestdag gevierd. Tijdens de kermis is de geuteling, die vroeger speciaal voor tandlijders werd gemaakt, de grote attractie. Het Geutelingencomité organiseert dan festiviteiten rondom het bakken van de koek.

Kermisweekend

Vandaag zaterdag, werden er tussen 7u30 en 15u00, voor de 24ste keer, in samenwerking met wandelclub Dwars door Brakel, geutelingenwandelingen georganiseerd. De deelnemers konden kiezen tussen de afstanden 6-12-18 en 24 kilometer. Minstens 1 van de uitgestippelde wandeltochten was rolstoelvriendelijk. Schitterende Vlaamse Ardennen parkoersen, bakovens in werking met deskundige uitleg en verloting van geutelingen pakketten. Een zaterdagse wandeltopper met cultuur, natuur en sport, om u tegen te zeggen.

Ook de weergoden blijken verzot op de lekkernij. Apollonia zal ze hebben gesust, want tijdens de wandelmomenten tussen 8u en 15u, was er geen druppel regen te bespeuren. In en rond zaal Averbo, aan de voet van kuitenbijter, de Berendries, niks dan tevreden gezichten. De wandelaars konden de inspanningen van de parcoursbouwers van wandelclub Dwars Door Brakel – én de geutelingen gemaakt en opgediend, door de vele vrijwilligers van het Geutelingencomité – duidelijk smaken. De complete organisatie verdient een hele grote pluim.

Ook streekradio M fm was er opnieuw bij. De radiomakers hielden er, tijdens de live uitzending tussen 10u00 tot 14u00, flink de sfeer in. Boeiende interviews, afgewisseld met leuke muziek, reacties van wandelaars, maar ook van geutelingen crew members.

Feestneuzen met après ski benen, kunnen vanaf 20u00, terecht op een naar hen vernoemde party, met onder meer DJ Puppe, 2 Fabiola, Get Ready, Jettie Pallettie en DJ Maarten Vancoillie.

Geutelingenworp

Morgen zondag 11 februari, is er de familiedag, met om 14u00, de traditionele geutelingenworp en optredens van onder meer de Zwalmfanfare, Larissa, Gvstaph en de Radio Hallo Disco Show. Streekradio M fm zendt ook dan rechtstreeks uit van 14u tot 17u.

Geutelingenfeesten kermisweekend: Zaal Averbo (Mavando), Riedeplein 15, 9660 Michelbeke (Brakel). Alle informatie over de Geutelingenfeesten en het Geutelingencomité vind je hier

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
10 februari 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Evenementen, Nieuws