BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Jeugdhuis ’t Molentje is halve eeuw jong

KUURNE – Dit jaar mag jeugdhuis ’t Molentje gelegen in de Leiestraat in Kuurne 50 kaarsjes uitblazen.  Reden genoeg om dit eeuwfeest op bijzondere wijze te vieren.  Het verhaal van Jeugdhuis ’t Molentje begon op 27 september 1974 in de Kouterstraat. In april 2000 kwam daar echter een einde aan, waarna het jeugdhuis verhuisde naar Leiestraat 1, waar het nog steeds gevestigd is. Het motto van het jeugdhuis luidt: “Zo laagdrempelig mogelijk zijn om mensen uit Kuurne en de ruime regio samen te brengen.”.

Jeugdhuis ’t Molentje bestaat een halve eeuw en dat wordt op vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 mei uitgebreid gevierd op de terreinen van Hoeve Vandewalle.   De geplande activiteiten zijn zeer divers, variërend van een bierpongtoernooi, een optreden door het Molentje Gemengd Vintekoor tot een twee uur durende ludieke radio-uitzending ter plekke gepresenteerd door oud-voorzitster Benedikte Coussement, die nu actief is bij Radio 1.   

Niet zomaar een jeugdhuis

“Jeugdhuis ’t Molentje is meer dan zomaar een jeugdhuis,” opent voorzitster Lore Duponselle (23) het gesprek, “Onze deur staat open voor iedereen, ongeacht de leeftijd. Ons doel is zoveel mogelijk mensen samen te brengen en een plezierig moment te laten beleven. Er valt altijd wel iets te beleven in ’t Molentje. Op regelmatige tijdstippen organiseren we toernooien, feestjes of spelen we gewoon een gezelschapsspel. We willen zo laagdrempelig mogelijk zijn, zodat iedereen zich meteen welkom voelt! Elke vrijdag en zaterdag openen wij onze deuren, en eenmaal per maand gebeurt dit ook op zondag, zodat iedereen kan genieten van een gezellige sfeer en samen kan bijpraten onder het genot van een aperitief. Maar ’t Molentje is meer dan alleen een jeugdhuis. Wij geloven dat geweldige momenten gedeeld moeten worden, en daarom organiseren wij jaarlijks ook diverse evenementen die ons samenbrengen en de jeugdige energie laten bruisen.”

Tom Boonen café

Een van deze activiteiten is het Tom Boonen Café op zondag 25 februari. Voor veel koersliefhebbers uit Kuurne en omstreken is Kuurne-Brussel-Kuurne een jaarlijkse traditie. Zo ook voor de jongeren van Jeugdhuis ‘t Molentje, die vier jaar geleden een originele manier vonden om in de koerstemming te komen. “Het Tom Boonen Café werd de eerste keer ingericht toen Tom Boonen de koers achter zich liet,” vervolgt de voorzitster, “De eerste keer werd het georganiseerd als eerbetoon aan hem. Ondanks dat Tom Boonen een persoonlijke uitnodiging kreeg om aanwezig te zijn, bedankte hij voor de eer. Maar hij moet het toch als een eer hebben beschouwd dat onze activiteit naar hem werd vernoemd, gezien hij er veel promotie voor maakte op sociale media. Sinds drie jaar leggen wij tevens op de dag van Kuurne-Brussel-Kuurne een partybus in die de ingeschreven leden na hun ontbijt naar drie à vier verschillende locaties brengt op het parcours om de renners te kunnen bewonderen. Sommigen deelnemers zijn daarbij zelfs volledig uitgedost in koerstenue om de dag extra kleur te geven. Maar ook in ons jeugdhuis zelf is de koerssfeer die dag nooit ver weg.”

Hechte vriendengroep

 Of je nu komt voor de muziek, de vrienden, de sfeer of gewoon uit nieuwsgierigheid, bij ’t Molentje zit iedereen duidelijk altijd goed. “Wie Jeugdhuis ’t Molentje ooit bezocht, weet dat wij een hechte vriendengroep zijn,” vertelt Nicolas Vandromme, voormalig bestuurder van het jeugdhuis, “Ondanks dat ik geen deel meer uitmaak van het bestuur, kom ik er regelmatig. Het huidige bestuur doet dan ook zijn uiterste best om het jeugdhuis zo goed mogelijk te beheren. In het kader van 50 jaar Jeugdhuis ’t Molentje werd eind vorig jaar ook de vraag gelanceerd op Facebook aan iedereen die anekdotes kende, oude affiches of stickers bezat van ’t Molentje of andere attributen, om deze tijdelijk ter beschikking te stellen van het bestuur voor gebruik in de geplande tentoonstelling rond 50 jaar Jeugdhuis ’t Molentje.”

Doodskist

” Helaas reageerden slechts een achttal mensen op deze vraag. Graag zou ik dan ook van deze gelegenheid gebruik willen maken om deze vraag te herhalen. Bij de verhuizing van het jeugdhuis van de Kouterstraat naar de Leiestraat werd namelijk een online veiling gehouden om diverse goederen te verkopen. Daarbij waren bijvoorbeeld wijnflessen waarop het logo van ’t Molentje stond, deurklinken en diverse andere voorwerpen. Wie deze in zijn bezit heeft, zou ons een grote dienst bewijzen door deze voorwerpen tijdelijk aan ons uit te lenen.  Het enige aandenken die wij momenteel in ons bezit hebben van onze vorige locatie is een doodskist gevuld met oude vloertegels en bierpotjes.  Bij de verhuis van het jeugdhuis werd deze doodskist trouwens in stoet doorheen Kuurne gedragen.  Ze werd ooit gemaakt uit een stuk oud podium die terug te vinden was op onze vorige locatie in de Kouterstraat.  Daarnaast zijn wij ook nog op zoek naar nieuw bloed om de troepen te versterken! Wie zich aangesproken voelt door een van deze twee vragen, mag steeds contact met ons opnemen via tmolentje@gmail.com”

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
2 februari 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Evenementen, Nieuws