BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Kind en Gezin lanceert een campagne over opvoedstress voor ouders met jonge kinderen

Kind en Gezin lanceert een campagne over opvoedstress voor ouders met jonge kinderen 02

BRUSSELOp vrijdag 2 februari lanceerde Kind en Gezin, een grote sensibiliseringscampagne rond opvoedstress. Die werd ontwikkeld in samenwerking met het Vlaams Expertisecentrum voor Kindermishandeling en stress-experten.

De campagne richt zich tot ouders met jonge kinderen en breder tot alle ouders én iedereen die mee kan zorgen voor wat extra zuurstof. De nieuwe website opvoedstress.be bundelt alle informatie en tips.

Gezicht van de campagne is Kapitein Winokio. Met een wervelend lied geeft hij taal aan opvoedstress en de nood aan zuurstof.

Ambitie

Kind en Gezin wil met deze campagne, elke ouder een hart onder de riem steken. Tegelijk is het belangrijk, om ouders inzicht te geven in opvoedstress, zodat ze bij zichzelf of anderen herkennen, wanneer de stress teveel wordt. Concrete tips helpen om te weten, wat je kan doen, wanneer je als ouder veel stress ervaart en wat kan helpen voorkomen dat stress escaleert.

Heel wat gezinnen hebben weinig netwerk of steun en ontmoeten soms pas andere ouders met jonge kinderen via de kleuterschool. Elke ouder kan in een kwetsbaar moment komen of langer dan gezond onder stress staan. Kind en Gezin richt zich daarom ook naar de omgeving van een gezin. Wie ziet dat een ouder het lastig heeft, kan met een klein gebaar, een luisterend oor, een helpende hand, … vaak een wereld van verschil maken.

“Kinderen opvoeden kan soms veel vragen van ouders. Met deze campagne willen we het bewustzijn rond opvoedstress vergroten en het gesprek erover openen. Het is heel normaal om af en toe het bos door de bomen niet meer te zien. Met eenvoudige tips willen we ouders op weg helpen. Soms kunnen kleine gebaren een groot verschil betekenen. Zo kunnen ook mensen van buiten het gezin een belangrijke rol spelen en een gezin wat meer zuurstof geven.” (Hilde Crevits, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin)

Het 4-4-4 lied trekt de aandacht en verbindt

Met het 4-4-4 lied zorgt Kapitein Winokio voor herkenning en verbinding. Het lied is een afwisseling tussen strofes die een salvo zijn van woorden als symbool voor de hectiek die soms de adem beneemt. Het refrein is traag en verwoordt dat moment van even op adem komen. De cijfers zijn een makkelijk te onthouden manier om in vier tellen traag en diep in te ademen, vier tellen lang de adem vast te houden en dan weer in vier tellen uit te ademen.

www.opvoedstress.be

Ik vind dat Kind en Gezin een sterke keuze gemaakt heeft om alle aandacht te richten op het aanpakken van opvoedstress. Tegelijk is er de realiteit van het ‘bredere plaatje’. Opgroeien heeft een goed zicht op àlle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Zij zijn betrokken bij heel veel gezinnen, ook die met grote financiële of andere zorgen. Eén kind op acht groeit in Vlaanderen op in kansarmoede. Deze gezinnen moeten overleven. Daar is grote, ‘rode’ stress vaak non-stop en allesoverheersend aanwezig. Wij moeten als samenleving nog beter zorgen voor deze gezinnen. Want àlle kinderen zijn de toekomst. Alle kinderen hebben recht op ouders die er voor hen kunnen zijn, recht op een plekje in de kinderopvang, recht op een goeie school, recht om samen met hun ouders te ontspannen, recht om krachtig en met vertrouwen open te bloeien. Het is dus belangrijk om als samenleving héél goed te Zorgen voor Mama (en papa) zodat élk kind kansrijk kan opgroeien.” (Kapitein Winokio)

Groen oranje rood

Door ‘kleur’ te geven aan opvoedstress wil Kind en Gezin ouders bewust maken van hun stressniveau. Want ook al hoort stress bij het leven, inzicht in je eigen stressniveau, helpt voorkomen dat stress escaleert.

·     Zit je er ‘groen’ bij? Dan is alles ok en heb je de energie om je rol als ouder te combineren met de andere rollen. 

·     Voel je spanning in je borstkas, bijt je vaak op je tanden, hoor je dat je de stem verheft, vaker neen zegt dan ja? Voel je je boos of reageer je vaker kortaf? Dan zit je in de ‘oranje’ zone. Dan is het opletten, je bewust worden dat ‘rood’ dichtbij is en dat je dus snel iets moet doen om ervoor te zorgen dat het niet rood wordt voor je ogen. Het is dan belangrijk om te weten wat jou dan wat energie geeft of rust brengt.

·     Sta je in het ‘rood’? Zorg dat je kind veilig is en ga meteen naar buiten of naar een aparte plek om op adem te halen en stoom af te laten. Even huilen kan helpen om wat druk weg te nemen.

Meer informatie vind je via onderstaande linken

Wat doet stress met mij en mijn kind? | Kind en Gezin; Stress aanpakken | Kind en Gezin; Interview met Kapitein Winokio over opvoedstress

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
2 februari 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving