BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Meer cursisten om knelpuntberoepen in te vullen bij cvo Miras

Meer cursisten om knelpuntberoepen in te vullen bij cvo Miras

WEST-VLAANDEREN – Aan het West-Vlaamse Centrum voor VolwassenenOnderwijs (cvo) MIRAS zijn dit jaar twaalf procent meer cursisten ingeschreven in vergelijking met het jaar ervoor. De stijging is te zien over alle campussen en richtingen heen. Opvallend is dat er steeds meer cursisten instromen in beroepskwalificerende trajecten, die essentieel zijn voor het invullen van knelpuntberoepen.

Heel wat cursussen en opleidingen kennen een opstart in het tweede semester. Bij cvo MIRAS gingen de lessen deze week van start.  In alle MIRAS-campussen, is het groeiend aantal cursisten, vooral opvallend in de beroepskwalificerende trajecten en in het afstandsonderwijs.

Inzetten op knelpuntberoepen 

In het licht van de recent gepubliceerde lijst met knelpuntberoepen door VDAB, zet MIRAS in op kritieke sectoren, met een hoge vraag naar gekwalificeerd personeel.  Met een focus op opleidingen zoals boekhoudkundig assistent, elektrotechnisch installateur, elektromechanica, onderhoudsmecanicien personenwagens, ICT-supportmedewerker, zorgkundige en andere zorgopleidingen, en diverse opleidingen binnen de horeca, speelt MIRAS in op de actuele arbeidsmarktbehoeften.

Flexibiliteit in aanbod 

cvo MIRAS biedt innovatieve leertrajecten aan, zoals werkplekleren, online cursussen en duaal leren. Deze flexibele benaderingen, geven cursisten, de mogelijkheid, om leren en werken te combineren of het leertraject aan te passen aan hun behoeften.  Het modulaire systeem en de mogelijkheid om op verschillende momenten in het jaar te starten, versterken de flexibiliteit.  Vooral het succes van werkplekleren en duaal leren, waarbij cursisten op de werkvloer leren én vaak een vast contract krijgen, toont de effectiviteit van de aanpak.

Basiscompetenties blijven noodzakelijk 

“Er zijn veel openstaande vacatures, dus het is relatief eenvoudig om de arbeidsmarkt te betreden zonder diploma secundair onderwijs. Dat is een vrij zorgwekkende trend. In een snel veranderende arbeidsmarkt zijn net die basiscompetenties onmisbaar. MIRAS biedt het traject ‘Aanvullende Algemene Vorming’ aan, waarmee cursisten in combinatie met een beroepskwalificerende opleiding een erkend diploma kunnen behalen. Deze brede vorming maakt een groot verschil, zowel in de persoonlijke ontwikkeling van de cursist als op de werkvloer”, zegt Hanne De Coninck, Studiedomeinverantwoordelijke Algemene Vorming. 

Een nieuw beeld van volwassenenonderwijs 

Het idee dat volwassenenonderwijs gelijkstaat aan avondonderwijs is achterhaald. 72% van de opleidingen bij MIRAS vindt overdag plaats, met daarnaast 10% online aanbod en 18% avondopleidingen.  MIRAS zet volop in op kwaliteitsvolle beroepskwalificaties met als doel, cursisten voor te bereiden op de uitdagingen van de 21ste eeuw.

Meer informatie vind je op de website 

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
2 februari 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving
Nieuwe Stadswandelroute in Torhout

Nieuwe Stadswandelroute in Torhout

TORHOUT – Westtoer, provincie West-Vlaanderen en de stad Torhout introduceren de nieuwe Stadswandelroute Torhout. De route van 3,6 km is bewegwijzerd met 80 metalen klinknagels