BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Nieuwe fietstelpaal monitort aantal fietsers op de fietsring F400 rond Gent

Nieuwe fietstelpaal monitort aantal fietsers op de fietsring F400 rond Gent

GENT – heeft er een nieuwe fietstelpaal bij. De Provincie Oost-Vlaanderen installeerde een telpaal op de F400 – de kleine fietsring rond Gent. De telpaal staat niet zo ver van de fietsbrug over de Watersportbaan die volgende maand klaar is.

De fietstelpaal zal nuttige data opleveren in het kader van het fietsbeleid van zowel de Provincie als de stad. Ook voor fietsers zelf, kan de telpaal gezien worden, als een leuk extraatje, dat belevingswaarde van de F400 nog verhoogt.

Hoeveel fietsers maken jaar na jaar gebruik van de fietssnelweg? Wat is het aantal fietsers op piekmomenten? Welke delen worden meest gebruikt? Welke invloed heeft het weer op het aantal fietsers? Durven fietsers de fietssnelweg te gebruiken als het donker is? Met vaste telpalen wordt het heel eenvoudig om zicht op al deze cijfers te krijgen.

“Ik kijk uit naar de opening van de Annie Vandewiele-brug in mei/juni. We verwachten hier dan dagelijks, meer dan 3.000 fietsers en voetgangers. Met de fietstelpalen zullen we dat goed kunnen monitoren én zichtbaar maken. Dat is belangrijk. Het geeft de fietsers echt het gevoel van: ‘kijk eens, we zijn met veel’. Het ondersteunt de fietscultuur in onze stad”, aldus Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit stad Gent.

Fietstelonderzoek

De Provincie Oost-Vlaanderen deed eerder al fietstelonderzoek, op alle Oost-Vlaamse fietssnelwegen, de laatste keer in september vorig jaar. Gedurende één week, werd onder meer het aantal fietsers geteld op een tijdelijk telpunt langs de F400 ter hoogte van de Drongensesteenweg. Ook in september 2018 en september 2021, werd het aantal fietsers op die locatie gedurende één week geregistreerd. Uit de cijfers blijkt, dat het aantal fietsers op de F400, op vijf jaar tijd, fors is toegenomen, van gemiddeld 447 per dag in 2018 tot 1.418 in 2023.

“We verwachten, dat de nieuwe fietsbrug over de Watersportbaan, het aantal fietsers op de F400 verder zal doen groeien. Toch vinden we het belangrijk, om dit ook effectief nauwkeurig te meten. Meten is weten: cijfers over het aantal fietsers verhogen niet alleen het draagvlak voor toekomstige fietsinvesteringen, ze laten ons ook toe de nodige bijsturingen in ons fietsbeleid te doen”, besluit gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Mobiliteit

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
21 februari 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving