BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Nieuwe Sterren schitteren in de Michelin Gids België en Luxemburg 2024

Nieuwe Sterren schitteren in de Michelin Gids België en Luxemburg 2024

ANTWERPEN – In de meest recente editie van de Michelin Gids België en Luxemburg 2024, zijn opvallende stijgingen in gastronomische excellentie te zien. Hof van Cleve en Sir Kwinten ontvangen beide twee Michelin sterren, terwijl negen restaurants, voor het eerst, met een ster worden bekroond. Neon in Lier wordt speciaal erkend met een groene Michelin ster voor hun toewijding aan duurzame gastronomie.

792 restaurants

De totale selectie van België en Luxemburg omvat nu 792 restaurants, waaronder 153 sterrenrestaurants en 131 Bib Gourmand restaurants. Gwendal Poullennec, Internationaal Directeur van de Michelin gidsen, prijst de culinaire creativiteit en groeiend gastronomisch niveau in de regio. Hij stelt, dat de Belgische en Luxemburgse chefs, hun terroir, lokale producten en culinaire fusies op voortreffelijke wijze presenteren.

Onvergetelijke ervaringen

Zilte in Antwerpen en Boury in Roeselare, behouden hun drie felbegeerde Michelin sterren, als blijk van hun uitmuntendheid. Tim Boury en Viki Geunes worden geroemd, om hun unieke culinaire signatuur, die diners transformeert tot onvergetelijke ervaringen.

Nieuwe restaurants

Twee nieuwe restaurants worden beloond met twee Michelin sterren, onder andere Sir Kwinten in Sint-Kwintens-Lennik, dat ooit begon als een Bib Gourmand en dat in 2020 zijn eerste ster ontving. Met chef Glenn Verhasselt en sommelier Yanick Dehandschutter heeft het twee ambachtsmensen aan het roer staan.

Hof van Cleve

Hof van Cleve – Floris Van Der Veken in Kruishoutem is een oude bekende, die een nieuw elan kreeg. Floris Van Der Veken nam het restaurant over van zijn mentor Peter Goossens en voegt een nieuw hoofdstuk toe aan de geschiedenis van het huis.

Interessant nieuws

Negen restaurants werden voor het eerst met een Michelin ster bekroond. Waaronder enkele opmerkelijke namen zoals, Menssa in Sint-Pieters-Woluwe, l’Impératif d’Éole, Pré de chez vous, La Roseraie in Modave, Pont neuf in Antwerpen, Julien in Lovendegem, Hoeve De Bies in Voeren, Neon in Lier, en Apdikt in Steinfort, Luxemburg. Elke chef lijkt een unieke benadering en focus te hebben, variërend van terroir en natuur tot lokale visie en duurzaamheid.

Groene Michelin ster

De groene Michelin ster, onderscheidt restaurants voor hun filosofie en bijzondere inzet voor een duurzamere gastronomie. Dit jaar werd 1 restaurant aan deze selectie – die ondertussen 12 restaurants telt – toegevoegd : Neon in Lier. Het eerbetoon aan grond, bos, land en zee dat Nils Proost dagelijks etaleert, getuigt van een eigen state of mind. Dat vertaalt zich onder meer, in het gebruik van producten uit de korte keten, een zero-waste manier van werken en partnerschappen met lokale ambachtsmensen voor het interieur.

Michelin awards

Julien Malaisse van Pré de chez vous in Bouge sleept de prijs van Jonge Chef van het Jaar, aangeboden door San Pellegrino, in de wacht. De manier waarop hij lokale ambachtsmensen laat schitteren doorheen zijn originele keuken, sprong meteen in het oog bij de Michelin inspecteurs. Malaisse respecteert herkenbare smaken, maar treedt ook graag buiten de gebaande paden. Die omschrijving past eveneens bij Mathieu Vanneste, Michelin sommelier van het jaar, een prijs aangeboden door Ruffus. De sommelier van Boury in Roeselare, valt op door zijn buitengewone wijnkennis en zijn persoonlijkheid. Hij aarzelt niet om minder bekende wijndomeinen naar voor te brengen, of om bijvoorbeeld bier te serveren bij het
dessert.

15 nieuwe restaurants behalen een Bib Gourmand

De Bib Gourmand selectie telt dit jaar 131 restaurants, waaronder 15 nieuwe adressen. Deze onderscheiding is een garantie voor een geweldige prijs-kwaliteitverhouding. Opvallend dit jaar is dat Brussel, 6 nieuwe Bib Gourmand restaurants telt, waaronder Kline (Brussel) met zijn originele
creaties en de Zuid-Japanse finesse van Yoka Tomo (Schaarbeek). In Wallonië bevinden er zich onder 6 nieuwe adressen, zowel de Italiaanse fraîcheur van Mona Lisa(Yvoir) als de traditionele power van Le Confessionnal (Dinant). De 3 nieuwkomers in Vlaanderen zetten dan weer in op een laidback aanpak van sterke smaken, zoals bij het wereldse Onslow (Brugge). De volledige lijst van Bib Gourmand restaurants met alle nieuwkomers is beschikbaar op de website van de Michelin gids.

Michelin BeLux 2024: een overzicht

De MICHELIN Gids België en Luxemburg 2024 bevat 792 restaurants, inclusief : 2 restaurants met drie sterren; 23 restaurants met twee sterren (2 nieuwe); 128 restaurants met één ster (9 nieuwe); 12 restaurants met een groene ster (1 nieuw); 131 Bib Gourmand restaurants (15 nieuwe).

De 2024 selectie van België en Luxemburg wordt exclusief gepubliceerd op de website en op de gratis Michelin applicatie beschikbaar op iOS en Android.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
27 februari 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Evenementen, Nieuws