BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Provincie Oost-Vlaanderen bouwt fietsbrug over Schipdonkkanaal in Landegem

Provincie Oost-Vlaanderen bouwt fietsbrug over Schipdonkkanaal in Landegem

DEINZE – De Provincie Oost-Vlaanderen gaat een fietsbrug bouwen op de fietssnelweg F6 over het Schipdonkkanaal in Landegem (Deinze). Op woensdag 7 februari werden de plannen voorgesteld aan de inwoners van Landegem. De nieuwe fietsbrug zal tegen eind 2026, het huidige steile en smalle dienstpad aan de spoorbrug vervangen. Het project kan rekenen op aanzienlijke financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de stad Deinze. De andere partners in het project zijn de NMBS, Infrabel en De Vlaamse Waterweg.

De brug werkt een belangrijke missing link weg, op de F6 tussen Gent en Brugge. De nieuw te bouwen brug,zorgt ook voor een betere verbinding met fietssnelweg F422, die zich tussen Deinze en Eeklo langs het kanaal bevindt.

Voorontwerp fietsbrug en aanrijroutes klaar

Studiebureau SWECO werkt in opdracht van de Provincie en in goede samenwerking met alle partners, een ontwerp uit voor de fietsbrug en de aanrijroutes. Samen is dit goed voor een traject van 0,8 km tussen de Stationsstraat en Olmweg.

Het voorontwerp van de route en vooral van de fietsbrug over het kanaal, werd aan de inwoners van Landegem voorgesteld. De keuzes in het ontwerp werden toegelicht: een ranke maar brede comfortabele stalen fietsbrug, passend bij de architectuur van de spoorbrug en aansluitend bij de omgeving. Daarbij laat een herschikking van de parkeerplaatsen in de Spoorwegstraat toe, dat de fietsweg wordt doorgetrokken tot tegen het spoortalud en tot aan het oude stationsgebouw. Het kruispunt met de Stationsstraat voor de oversteek van de fietssnelweg naar Heiste wordt veiliger ingericht. Richting Hansbeke sluit de fietsbrug aan op de Lambroekstraat die ingericht wordt als fietsstraat tot aan de Olmweg. De parkeersituatie rond het station van Landegem zal deels worden gereorganiseerd, zodat het station goed kan functioneren als Hoppinpunt.

Naar een volledige realisatie van de F6 tegen 2030

Op dit moment is meer dan 50% van de geplande fietssnelweg F6, tussen Gent en Brugge gerealiseerd en befietsbaar. De Provincie Oost-Vlaanderen is, op dit moment, ook bezig met de voorbereiding van de aanleg van twee nieuwe stukken F6 tussen Drongen en Landegem (circa 2,2 km – samen met Gent, Deinze en Infrabel). Infrabel maakt bovendien werk van de fietssnelweg tussen Aalter en Bellem en Hansbeke. Er wordt verwacht dat de F6 voor meer dan 80% gerealiseerd zal zijn in 2027. De volledige realisatie is gepland tegen 2030.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
9 februari 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving