BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Vzw uitMUNTEnd wint Erfgoedprijs 2023 van de Provincie Oost-Vlaanderen

Vzw uitMUNTEnd wint Erfgoedprijs 2023 van de Provincie Oost-Vlaanderen

GENT/MERELBEKE – De Erfgoedprijs 2023 van de provincie Oost-Vlaanderen – thema Erfgoedgemeenschap – gaat naar vzw uitMUNTEnd uit Merelbeke. Tegelijkertijd lanceert het Oost-Vlaamse provinciebestuur ook de oproep voor de Erfgoedprijs 2024 rond landschap & houtig erfgoed.

Oost-Vlaanderen reikt haar Prijs Onroerend Erfgoed afwisselend uit voor erfgoedgemeenschappen, landschappen en herbestemming. Nu was het de beurt aan erfgoedgemeenschappen. De Provincie zet met deze prijs de mensen in de kijker die voor onroerend erfgoed zorgen. Hun engagement is een onontbeerlijke voorwaarde, willen ook toekomstige generaties van erfgoed kunnen genieten om te wonen en te ontspannen.

Vzw uitMUNTEnd

De jury droeg vzw uitMUNTEnd als winnaar voor aan de deputatie. Deze vzw ontstond uit bezorgdheid over de toekomst van de in het beschermde dorpsgezicht gelegen kerk van Munte. Samen met de kerkraad, behoudt de vzw de kerk als toegankelijke centrale plek. Zo organiseren ze onder meer rondleidingen en concerten, en brengen ze publicaties uit. Het erfgoed van Munte is een belangrijke pijler. Tal van partners zetten mee hun schouders hieronder: de school, de Christoforusgemeenschap, De Muntenaar, het Kasteel ter Zinkt, …

De Merelbeekse deelgemeente Munte, is een kleine gemeenschap, waar toch veel inwoners een actieve rol opnemen. “Deze vzw groeide van onderuit en breidt nog steeds uit. Erfgoed speelt een hoofdrol, de werking is heel divers, en ze bereiken een breed publiek. Een inspirerend voorbeeld dus. We zijn hen en alle andere inzenders voor de Erfgoedprijs dankbaar: echte ambassadeurs voor ons Oost-Vlaams erfgoed” aldus gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed.

16 inzendingen in nieuwe brochure

Voor deze tweede erfgoedgemeenschappenprijs waren er 16 inzendingen, waarvan er acht aan alle criteria voldeden: vzw Op Stoapel (Temse), vzw Buren van de Abdij (Gent), vzw Vrienden van de Onze-Lieve-Vrouwekerk (Dendermonde), DECEM vzw (Aalst), Het Stoepekomitee (Ertvelde-Stoepe), Werkgroep Mariale Ommegang (Nazareth), Le Petit vzw (Drongen) en vzw uitMUNTEnd (Munte).

Het zijn grote en kleine verenigingen, die werken rond verschillende soorten erfgoed. Overtuigen doen ze allen, doordat ze bewust inzetten op kennisdelen en samenwerken, en verschillende doelgroepen bereiken.  Je ontdekt ze in de nieuwe brochure via oost-vlaanderen.be/erfgoedprijs.

Lindeboom Munte

De Provincie overhandigde ook een ent van de linde van de Torrekensstraat. Het bewijst meteen de brede kijk op erfgoed van vzw uitMUNTEnd. Deze vrijheidsboom uit 1830, moest voor de veiligheid worden geveld. De Provincie nam een tiental enten, die nu terug in Munte kunnen worden geplant. Iedere Muntenaar mag een plek voorstellen om de enten te planten.

Lancering Erfgoedprijs 2024

De overhandiging van de ent is een naadloze overgang, naar de lancering van de Erfgoedprijs 2024 van Provincie Oost-Vlaanderen, met als thema landschap en houtig erfgoed. Het kan bijvoorbeeld gaan om initiatieven die: de originele beplanting aan een kapel herstellen; het landschap beplanten en toegankelijk maken zodat de aandacht wordt gevestigd op de sporen van oorlog; eeuwenoude technieken gebruiken om een bos of ander landschap te onderhouden; het voortbestaan van een veteraanboom stimuleren …

Kandidaturen zijn welkom tot en met 30 juni 2024. Meer info vind je via oost-vlaanderen.be/erfgoedprijs.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
13 februari 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving