BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Zeehond zwaar toegetakeld op het strand van Wenduine, vzw NorthSealTeam trekt aan de alarmbel

Zeehond

Tijdens de afgelopen weken wordt een enorme toename vastgesteld van het aantal zeehonden die komen rusten aan de Belgische kust, met de regio’s De Haan-Wenduine en Middelkerke-Westende, als absolute uitschieters.


Momenteel is er nog geen duidelijke verklaring voor deze exponentiële toename: sinds januari 2024 tot en met vandaag 132 strandingen tegenover 52 in dezelfde periode vorig jaar! Deze cijfers staan los van de zeehonden die zich dagelijks op de vaste rustplaatsen in Oostende en Nieuwpoort bevinden.

Foto NorthSealTeam

Grijze puppy-seizoen

Daar het nu het grijze puppy-seizoen is betreft het voornamelijk grijze puppy’s tussen één en drie maand oud of jonge gewone zeehonden, geboren vorige zomer (meestal afkomstig van de Waddeneilanden en het Verenigd Koninkrijk). Ze komen uitgeput aan land, enerzijds om te rusten anderzijds om te ruien (hun babyvacht af te gooien). Helaas gaat deze toename van strandingen gepaard met een reeks spijtige bijtincidenten, waarbij loslopende honden zeehondjes zwaar hebben toegetakeld. Dit was onlangs nog het geval in De Haan. Reden waarom de vzw NorthSealTeam het nodig heeft geacht een aangifte te doen bij de politie.

Foto NorthSealTeam

Voorzichtigheid geboden

Zeehonden geven een specifieke geur af waar honden door getriggerd worden. De honden stormen, ondanks verwoede pogingen van hun baasje, op de zeehonden af. Dit is nu éénmaal hun instinct. Het gebit van de zeehond is een bron van bacteriën, waardoor een zeehondenbeet ernstige infecties kan veroorzaken. Daarnaast doen zich steeds meer incidenten voor met wandelaars, die soms roekeloos zeehondjes benaderen, waardoor ze kunnen aangevallen worden. Zeehonden zijn en blijven – hoe lief, schattig én aaibaar ze ook ogen – de grootste roofdieren van de Noordzee. Tegenover mensen gedragen ze zich vreedzaam zolang men hen met rust laat. Ze kunnen echter zeer gevaarlijk uit de hoek komen als ze zich bedreigd voelen.

Foto NorthSealTeam

Hond aan de leiband

Mensen – en vooral kinderen – die té dicht naderen kunnen lelijke bijtwonden oplopen. Om deze problemen te voorkomen werd de vzw NorthSealTeam opgericht, bestaande uit een 150-tal vrijwilligers, actief over de hele Belgische kust. De vereniging werkt nauw samen met Sea Life Blankenberge, op wie zij regelmatig beroep doen om gewonde zeehondjes op te halen en te verzorgen. Het is onder meer de taak van het NorthSealTeam vzw wandelaars te sensibiliseren, een perimeter van 30 meter rond de zeehonden in te stellen met oranje kegeltjes en hondeneigenaars te vragen om hun honden aan te lijnen.

Ook in zones waar loslopende honden toegestaan zijn wordt dit gevraagd wanneer er zich een zeehond bevindt. Deze regelgeving is voorzien in het reglement van vrijwel elke kustgemeente.
Helaas houden sommige hondeneigenaars zich niet aan deze richtlijnen, met alle kwalijke gevolgen van dien. Bedenk daarbij dat de zee en het strand de natuurlijke habitat van de zeehondjes is!

Als u tijdens uw wandeling een zeehondje op het strand opmerkt, volg dan deze richtlijnen:

  • Houd MINSTENS 30 meter afstand.
  • Houd uw hond aangelijnd.
  • Vraag anderen om hetzelfde te doen.
  • Bel het noodnummer van het NorthSealTeam: 0491/74 32 78.

Onthoud altijd: zeehonden zien er schattig uit, maar het zijn de GROOTSTE ROOFDIEREN aan onze kust!

Het NorthSealTeam zoekt steeds vrijwilligers om zijn permanentieteam uit te breiden.
Hoe meer vrijwilligers, hoe comfortabeler de ‘shifts’. Wil ook jij zeehonden bewaken?
Meld je dan bij het NorthSealTeam op het nummer 0491 743 278 of via e-mail info@northsealteam.be

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
23 februari 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Samenleving
Middelkerke steunt Blue Heart Campaign

Middelkerke steunt Blue Heart Campaign

MIDDELKERKE – Zaterdag 30 juli is het Werelddag tegen Mensenhandel. De Blue Heart-campagne van de Verenigde Naties focust dit jaar op de strijd tegen kinderhandel,