BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving, Video Reportage

Baarle, het dorp met liefst 30 stukjes België en Nederland in elkaar, B.R.U. trok op onderzoek

Baarle

BAARLE – Op ongeveer 100 kilometer van zowel Amsterdam als Brussel bevindt zich het opmerkelijke dorp Baarle, gelegen op de grens van België en Nederland.   Baarle is echter een uniek en intrigerend dorp dat bekend staat om zijn complexe en verwarrende grenssituatie tussen België en Nederland. De Belgische Radio Unie trok richting Baarle om er ter plaatse te onderzoeken hoe het is om in dit opmerkelijke dorp te wonen en de fascinerende geschiedenis ervan te ontdekken.

Baarle-Hertog en Baarle-Nassau vormen samen Baarle, maar samen hebben ze een zeer gecompliceerde grensstructuur. Het dorp is verdeeld in maar liefst dertig stukken België en Nederland die in elkaar verweven zijn.   Dit maakt Baarle verantwoordelijk voor de helft van ’s werelds enclaves.  Deze complexe grensconfiguratie ontstond door historische redenen, zoals middeleeuwse eigendomsverhoudingen en strategische overwegingen. 

Landsgrenzen in het straatbeeld:

Wanneer je je in Baarle-Hertog bevindt, betreed je het Belgische gedeelte van het dorp, terwijl Baarle-Nassau het Nederlandse stuk van Baarle vertegenwoordigt. Een bezoek aan Baarle roept ongetwijfeld regelmatig verbaasde blikken op, aangezien de landsgrens voortdurend in het straatbeeld verschijnt, duidelijk gemarkeerd op straten, huizen en winkels.  Interessant genoeg zijn er zelfs woningen en winkels waar de landsgrens doorheen loopt en er is zelfs een woning terug te vinden met twee huisnummers, wat de complexiteit van de situatie benadrukt.

Dubbele huisnummers en voorzieningen:

Baarle herbergt niet alleen twee verschillende gemeentehuizen en burgemeesters, maar tevens ook afzonderlijke postkantoren en scholen.  Slechts enkele voorzieningen, zoals de bibliotheek, het cultureel centrum en de brandweerkazerne, worden gemeenschappelijk gedeeld.

Baarle blijft een boeiende bestemming voor diegenen die geïnteresseerd zijn in grensgebieden en culturele diversiteit, en het dorp blijft alvast een bron van verbazing voor zowel lokale bewoners als toeristen.

Bekijk hieronder de reportage die B.R.U. ter plaatse maakte:

https://www.visitbaarle.com/

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
4 maart 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Samenleving, Video Reportage