BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Foto Reportage, Nieuws

Bellewaerde Park verwelkomt drie nieuwe leeuwen en heeft nog heugelijk dierennieuws

Bellewaerde

IEPER – Bellewaerde Park heeft er sinds kort 3 bewoners bij. Leeuw Nestor en leeuwinnen Numa en Maya stellen het goed in hun nieuwe thuis. Afgelopen woensdag maakten de leeuwinnen voor het eerst kennis met Nestor én met het vernieuwd buitenverblijf. Vanaf 30 maart kunnen bezoekers de leeuwen bewonderen in het park.

Sinds kort behoren leeuwen ook tot een Ex-situ kweekprogramma (EEP) van EAZA, de European Association of Zoos and Aquaria, waar Bellewaerde Park actief aan deelneemt. Hierin wordt een onderscheid gemaakt tussen noordelijke leeuwen (Panthera leo leo) en zuidelijke leeuwen (Panthera leo melanochaita). De drie nieuwelingen in Bellewaerde Park vallen onder de categorie noordelijke leeuwen.

Nestor is een mannetje van 12 jaar oud en komt uit de Zoo van Antwerpen. Hij krijgt er meteen twee vriendinnetjes bij waarmee hij hopelijk voor nakomelingen zal zorgen. Leeuwinnen Numa (1,5 jaar) en Maya (2,5 jaar) komen uit de Dvůr Králové Zoo in Tsjechië. Desondanks het voor alle leeuwen hun eerste verhuis was naar een andere dierentuin, is het transport zeer vlot verlopen.

Volgens de laatste officiële telling in 2002 zijn er in de wilde natuur nog 23.000 volwassen leeuwen, dus nu waarschijnlijk nog een stuk minder. Als populatie die jaar op jaar kleiner wordt, staan ze algemeen geklasseerd als ‘vulnerable’ (kwetsbaar) op de IUCN redlist. Al enkele jaren ondersteunt Bellewaerde Park financieel de leeuwen in Senegal, Niokolo-Koba National Park. Van deze ondersoort aan noordelijke leeuwen leven er nog maar 250 volwassen individuen in het wild. Dat we nu ook noordelijke leeuwen mogen ontvangen, voelt alsof de cirkel rond is.

De koning van het dierenrijk is een belangrijk onderdeel van Bellewaerde. Al sinds 1972 verblijven er leeuwen in het park. Ook de mascotte van Bellewaerde is Koning Leeuw. Vandaar dat het enthousiasme voor de aankomst van de nieuwe leeuwen dan ook zeer groot is.

Vernieuwd leeuwenverblijf

Vanaf 30 maart kunnen bezoekers van het Bellewaerdepark de leeuw en leeuwinnen in hun nieuwe leefomgeving komen bewonderen. Het leeuwenverblijf werd vorig jaar volledig vernieuwd, goed voor een investering van bijna 3 miljoen euro. De omheining werd vervangen door natuurlijke water barrières. Daarnaast werden over de verblijven wandelbruggen geïnstalleerd en kan men binnen gluren in hun nieuwe dagstallen. Dankzij de aanpassingen aan hun habitat is het steeds mogelijk om de leeuwen te spotten.

Nog meer heugelijk dierennieuws!

Giraffe Safiya (5,5 jaar) is in blijde verwachting. De baby giraffe zal, als alles goed verloopt, in de lente het eerste levenslicht zien. Safiya haar gewicht gaat inmiddels 1kg per dag omhoog. Af en toe kun je het girafje al zien schoppen in de buik. Vanaf de geboorte zal het jonge girafje buiten zichtbaar zijn voor de bezoekers.

Al sinds de jaren 80 verblijven er Rothschildgiraffen in Bellewaerde Park. Vorig jaar werd het giraffenverblijf volledig vernieuwd en uitgebreid, waardoor er genoeg ruimte is voor een grote kudde giraffen. Er leven slechts 1.400 Rotschildgiraffen in het wild en 429 in dierentuinen (die lid zijn van EAZA), wat hen een zeldzame soort maakt. Vandaar dat de geboorte bevorderend is voor het Europees kweekprogramma van EAZA, waar Bellewaerde Park actief aan deelneemt. Daar draagt ook de komst van Zuri aan bij, die in januari de kudde kwam vervoegen. In totaal heeft Bellewaerde Park nu een kweekgroep van vier giraffen: Kamala (3 jaar), Zuri (3 jaar), Dumisani (5 jaar) en Safiya (5,5 jaar) die hopelijk binnenkort zal bevallen.

Bellewaerde Leeuwen

Foto Samson

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
13 maart 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Evenementen, Foto Reportage, Nieuws