BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Brandweer en Politie, Nieuws

Daar is de lente … grootschalige actie van PZ Grensleie leidt tot opmerkelijke resultaten

Grootschalige actie van PZ Grensleie leidt tot opmerkelijke resultaten

MENEN – In de nacht van donderdag 21 maart op vrijdag 22 maart, voerden de manschappen van politiezone Grensleie ‘FUTURE’ uit. Die actie was gericht op het inzetten van 16 gemengde en multidisciplinaire controles dispositieven om – op strategisch gekozen locaties – gerichte controles te doen op zowel Belgisch als Frans grondgebied.

De resultaten van deze actie overtreffen alle verwachtingen, zegt commissaris veiligheid Claude Vannieuwenhuyse, die de leiding over de gerichte controles had.

Drugs, wapens, geseinde personen, gevangenneming …

In totaal werd er 537,7 gram heroïne, 8,7 gram cocaïne, 35,2 gram cannabis, 193 gram marihuana, 22,0 gram hasj en 2 joints in beslag genomen. Drugsfeiten leidden tot twee gerechtelijke arrestaties, één in Kortrijk en één in Doornik.

Er werd één wapen werd in beslag genomen, zes geseinde personen – waarvan drie met bevel tot gevangenneming – werden geklist. Twee overtredingen van de vreemdelingenwet, één weerspannigheidszaak, één fiscale overtreding en twee inbreuken tegen de arbeidswetgeving.

Verkeerscontroles mét significant resultaat

In totaal werden er 264 voertuigen en 328 personen effectief gecontroleerd. Acht bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed van drugs. Daarnaast werden er 14 inbreuken vastgesteld op de technische controle, waarvan 7 voertuigen werden geïmmobiliseerd volgens het Frans recht. Verder werden er 8 inbreuken op het rijbewijs geconstateerd, waarvan 3 voertuigen werden getakeld. Vier voertuigen werden in beslag genomen vanwege verzekeringsinbreuken, en zes bestuurders werden betrapt op alcoholintoxicatie, waarbij 3 bestuurders een onmiddellijke intrekking van hun rijbewijs voor 15 dagen kregen. Ook werden er nog diverse andere verkeersinbreuken vastgesteld, zoals het negeren van bevelen van een bevoegd persoon en fiscale overtredingen. 

Achtervolging op de E403 richting Doornik

Tijdens de actie Future vond er – op de E403 richting Doornik – tevens een achtervolging plaats. Een achtergelaten voertuig werd aangetroffen te Estaimpuis. Een verdachte vluchtte te voet, maar kon dankzij de speurhond, in de naburige velden worden gelokaliseerd.

De gevatte heeft een proces-verbaal voor weerspannigheid, het aantreffen van ongeveer 500 gram heroïne in het voertuig, een gebruikershoeveelheid cannabis, maar ook het zich verplaatsen in een gestolen voertuig aan de broek.

Essentieel

De actie ‘Future’ toont eens te meer aan, dat grensoverschrijdende samenwerking essentieel is voor de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit en verkeersovertredingen. Samenwerkingen zoals deze vormen een cruciaal onderdeel van de inspanningen om de veiligheid en het welzijn van de gemeenschappen te waarborgen.

Daar is de lente XTC
Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
23 maart 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Brandweer en Politie, Nieuws

Autodiefstallen in de regio rond Menen

MENEN – De Politiezone Grensleie meldt een alarmerende toename van autodiefstallen die lijken voort te vloeien uit de opkomende trend van “mouse jacking”. In de