BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

De Kust presenteert de achtste editie van Triënnale Beaufort

De Kust presenteert de achtste editie van Triënnale Beaufort

BRUGGE – De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de achtste editie van Triënnale Beaufort voorgesteld. Curator Els Wuyts nodigde 18 kunstenaars uit om 18 kunstwerken te realiseren, twee in elke deelnemende kustgemeente. Het thema van deze editie is ‘Fabric of Life’, wat staat voor een verbondenheid en een vlechtwerk van verschillende lijnen, richtingen en patronen. De triënnale vindt plaats van 27 maart tot 3 november 2024.

Beaufort24 legt de focus op de locaties waar de kunstwerken worden gepresenteerd. Curator Els Wuyts benadrukt, dat deze plekken dienen als vertrekpunt om verhalen zichtbaar te maken, geschiedenissen te ontdekken en actuele thema’s te benadrukken. Bezoekers kunnen op deze manier, de Kust op een andere manier ervaren. Naast deze benadering, blijven de kenmerken van Triënnale Beaufort behouden, zoals de toegankelijkheid, verspreiding over de kustlijn én de uitbreiding van het Beaufort Beeldenpark tot 50 kunstwerken na deze editie.

Beaufort24 biedt een ander perspectief

Curator Els Wuyts beschrijft de tentoonstelling als toegankelijk, tastbaar en invloedrijk, die bestaande denkbeelden en herinneringen beïnvloedt. De sculpturen en installaties zijn verspreid langs de kusttram route en verbinden verschillende gebieden zoals havenzones, dorpskernen en parken. Beaufort24 nodigt uit tot ontmoetingen en heeft zowel lokale als universele aantrekkingskracht. Het biedt inspirerende ervaringen en nieuwe perspectieven.

Permanente en tijdelijke kunstwerken

De artistieke selectie van de tentoonstelling omvat een mix van binnen- en buitenlandse kunstenaars. Acht kunstwerken zullen na de tentoonstelling blijven staan en het permanente Beeldenpark Beaufort uitbreiden. Hier zijn enkele van de kunstwerken per kustgemeente:

De Panne:

Filip Vervaet (BE) – Staging Sea, Sint-Pietersplein en Maëlle Dufour (BE) – Capsule, Maerebrug (Adinkerke).

Koksijde-Oostduinkerke:

Johan Creten (BE/FR) – THE HERRING, strand Sint-André Oostduinkerke en Jorge Macchi (ARG) – All the words in the world, Zeedijk Koksijde.

Nieuwpoort:

Selva Aparicio (ES/USA) – at Rest, Koolhof wandelpad en Alexandra Bircken (DU) – Top Down / Bottom Up, Westfront.

Middelkerke-Westende:

Lucy + Jorge Orta (UK-ARG/FR) – Gazing Ball: Reflective Dialogues, Normandpark en Jef Meyer (BE) – Untitled, strand Westende.

Oostende:

Femmy Otten (NL) – Moeder, Leopold II-laan en Marius Ritiu (RO/BE/USA) – At the Mercy of Nature (Sisyphus part X), Spuikom.

De Haan-Wenduine:

Sara Bjarland (FIN/NL) – Monobloc Moments, rotonde Manitobahelling en Pei-Hsuan Wang (TAI/BE) – Al Met der Tyd, Zeedijk De Haan.

Blankenberge:

Romain Weintzem (FR) – Attentifs ensemble, Pier Blankenberge en Driton Selmani (KOS) – Lost For Words, duinenpad.

Zeebrugge:

Monika Sosnowska (PL) – Façade, Sint-Donaaspark en Ivan Morison (UK) – Star of the Sea, strand.

Knokke-Heist:

Richard Deacon (UK) – N/E/W/S, Burgemeester de Ghelderepark en Lucie Lanzini (FR/BE) – Trouble Sea, Directeur-Generaal Willemspark.

Al deze kunstwerken dragen bij aan de diversiteit en de blijvende uitbreiding van het Beeldenpark Beaufort.

De unieke beleving van Beaufort24

De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer ondersteunen opnieuw het unieke kunstproject Beaufort24. Sabien Lahaye-Battheu, voorzitter van Westtoer en West-Vlaams gedeputeerde voor toerisme, benadrukt dat Beaufort24 honderdduizenden mensen uit binnen- en buitenland naar de Kust trekt.

Het project draagt bij aan de internationale profilering van de Kust als hedendaagse bestemming, met een focus op natuur, gastronomie en hedendaagse beeldende kunst. De grote interesse in deze editie, zoals blijkt uit vele aanvragen, toont de onschatbare waarde van Triënnale Beaufort voor de hele kustregio.

Meer Beaufort24

In elk toerismekantoor aan de Kust is een bezoekersgids te koop voor €2, met uitleg over de kunstwerken, kunstenaars en locaties, evenals wandelkaarten en fietsroutes. Wandelaars en fietsers kunnen langs de kunstwerken aan zee reizen via speciaal uitgestippelde trajecten.

Wandelroutes in elke kustgemeente leiden bezoekers langs zowel nieuwe als eerdere Beaufort-werken. De wandelkaarten zijn opgenomen in de bezoekersgids en zijn ook gratis verkrijgbaar bij de toerismekantoren.

Fietsers kunnen de kunstwerken ontdekken via gratis downloadbare fietsroutes die telkens twee kustgemeenten verbinden (zie: de website van Triënnale Beaufort).

Ook de kusttram is een unieke manier om Beaufort24 te verkennen, met informatie over de dichtstbijzijnde tramhaltes en wandelafstanden tot de kunstwerken. Voor gezinnen met kinderen is er een kijkboek met activiteiten beschikbaar voor €1 bij toeristische diensten.

Voor meer informatie, bezoek www.triennalebeaufort.be

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
27 maart 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Evenementen, Nieuws