BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Duikclub Nereus viert 50 jaar onderwateravontuur

Duikclub Nereus Kuurne

KUURNE – Dit jaar mag duikclub Nereus, gevestigd op Hoeve Vandewalle te Kuurne, 50 kaarsjes uitblazen. Afgelopen zaterdag werd deze bijzondere verjaardag op gepaste wijze gevierd met een groots feest. Momenteel telt de club 39 leden, waaronder 14 vrouwelijke clubleden. Het oudste lid is 82 jaar oud, terwijl het jongste lid slechts 16 lentes telt. In de afgelopen 30 jaar heeft de club veel veranderingen gezien binnen de duiksport.

Voor 1974 was het leren duiken op Kuurnse bodem onbestaande. Het waren Etienne Vancoillie, Raf Wittouck, Martin Balcaen, Geert Logghe, Danny Danschotter en Bernard Delatter die daar 50 jaar geleden verandering in brachten. Kort na de opening van het Kuurnse zwembad richtten zij kleinschalig duikclub Nereus op. Naast het kennismaken met deze boeiende sport heeft duikclub Nereus er ook voor gezorgd dat de afgelopen 50 jaar meer dan 400 personen hun duikbrevet behaalden. De aantrekkingskracht van deze sport ligt ongetwijfeld in het mysterieuze onderwaterleven, en dankzij een grondige opleiding is bijna iedereen in staat om te leren duiken, mits enige discipline en zelfbeheersing.

Duikclub Nereus

Ervaren instructeurs

Johan Knockaert (65) is al 45 jaar lid van de club, waarvan 36 jaar als voorzitter. “Bijna iedereen die gezond is kan zich bij onze club aansluiten,” vertelt Johan. “Wie minstens 14 jaar oud is en de gezondheid- en hartscreening doorstaat van de dokter is welkom. De meeste leden die bij Nereus aansluiten, werden geprikkeld na het zien van een onderwaterreportage op tv of kregen de smaak te pakken tijdens een duikinitiatie op reis. Wie zich bij onze club aansluit, wordt eerst door een van onze ervaren instructeurs geleerd hoe een duik op een veilige manier kan worden uitgevoerd. Gelukkig heeft ook het duikmateriaal de afgelopen 30 jaar die wordt gebruikt een grondige evolutie ondergaan. Duikcomputers, ontspanners en duikkledij zijn aanzienlijk verbeterd, wat bijdraagt aan de veiligheid van de sport. Beginnende leden worden eerst ingeleid in de sport in het zwembad van Kuurne, waarna trainingen op diverse locaties plaatsvinden. Zo trekt de club regelmatig naar de duiktank van Zwevegem en het Gavermeer. Elke week gaan we ook met een groep duiken in de steengroeve van Barges te Doornik, een ideale opleidings- en examenplaats vanwege het heldere water en de realistische omgeving.  De steengroeve van Barges biedt fantastische duikmogelijkheden, met ondergelopen gebouwen, auto’s, grotten, amphoren en verschillende vissoorten zoals karper, snoek, paling en baars. Ook zoetwaterkreeften, driehoekmosselen, schildpadden en zoetwatermosselen zijn er te bewonderen.”

In vrijwel elke prijsklasse is goed materiaal

Hoewel duiken tegenwoordig normaal lijkt, was het 50 jaar geleden iets heel bijzonders. De mogelijkheden om een duikopleiding te volgen, materiaal te vinden en aan te schaffen, of een duikvakantie te organiseren zijn nu talloos. “Wie wil duiken, moet uiteraard ook over het juiste materiaal beschikken,” gaat voorzitter Johan Knockaert verder. “In vrijwel elke prijsklasse is goed materiaal te vinden, hoewel je toch minstens op zo’n 5000 euro moet rekenen voor een basisuitrusting. Leden die dit te duur vinden, kunnen bij onze club terecht om een luchtfles, ontspanner en reddingsvest te lenen, uiteraard goed onderhouden.”

Duikclub Nereus Kuurne

Sport is voor alle leeftijden

Dat duiken een sport is voor alle leeftijden bewijzen alvast de leden Marc Verstraete, die op 82-jarige leeftijd het oudste actieve clublid is en Illias Neirynck, die met zijn 16 jaar het jongste lid is. Tijdens clubduiken kunnen beginners alvast kennis en ervaring opdoen, zodat ze daarna volop kunnen genieten van duiken tijdens hun duikreizen, zowel dichtbij huis als in de verste zeeën.

Duikinitiatie

Wie interesse heeft in deze bijzondere sport, is altijd welkom voor een duikinitiatie in het zwembad van Kuurne. De trainingen vinden plaats iedere woensdagavond om 20.30 uur.  Duikclub Nereus is een kleine club met een gemoedelijke familiale sfeer.  Elk jaar trekt de club ook in clubverband richting de Oosterschelde om ook daar de onderwaterwereld van dichtbij te kunnen aanschouwen.  Duikschool Nereus Kuurne is tevens aangesloten bij de Belgische Federatie voor Onderwater onderzoek en Sport – BEFOS, de Belgische Federatie is op zich stichtend lid van de wereldfederatie CMAS – Confédération Mondiale des Activés Sous-marine.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
15 maart 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Samenleving